Nya åtgärder mot avfallsbrottslighet föreslås

2024-03-01 NYHET I en delredovisning av ett gemensamt regeringsuppdrag föreslår tio myndigheter en rad åtgärder mot avfallsbrottslighet. I delredovisningen finns 14 åtgärder som de samverkande myndigheterna kommer att arbeta vidare med samt förslag på fyra utredningsuppdrag.

De föreslagna utredningsuppdragen syftar till att ta hand om problem inom avfallsbrottsområdet som inte rymts inom ramen för regeringsuppdraget. Vi redovisar också ett antal åtgärder som myndigheterna tänker börja jobba med under 2024 och framåt. 

Förslagen och bedömningarna omfattar åtgärder för att förebygga avfallsbrott, öka upptäckten av avfallsbrott samt åtgärder för att öka andelen brottsutredningar som leder till lagföring. I delredovisningen ingår även förslag på åtgärder för att utveckla myndighetssamverkan mot avfallsbrottslighet.

Bland åtgärdsförslagen som lämnas till regeringen finns ett förslag om att utreda om det går att införa ett register för företagsbot, så att det lättare går att se om ett företag har blivit tilldömt företagsbot tidigare. Det finns även ett förslag på att utreda om tillsynsmyndigheterna ska få tillgång till vissa uppgifter i Transportstyrelsens system.

Det fortsatta arbetet med regeringsuppdraget

Arbetet med regeringsuppdraget, som ska vara klart i mars 2026, fortsätter.  Bland annat kommer arbetet med de åtgärder som tas upp i delredovisningen att sättas i gång. Även nya åtgärder kommer att identifieras. Fokus på arbetet handlar om att förbättra samverkan och kommunikationen mellan myndigheter, kommuner, företag och allmänheten. 

Bland de åtgärder som myndigheterna inom regeringsuppdraget kommer att sätta i gång arbete med finns följande:

  • Det finns ett behov att öka kunskapen om miljöbrott hos de brottsbekämpande myndigheterna och i kommunerna.
  • Det behövs effektivare digitala system och en ökad spårbarhet av avfallsflöden för arbetet med att motverka avfallsbrottslighet.
  • Det behövs även ny teknik för att göra tillsyn på avfallstransporter  mer resurseffektiv. 
  • Det finns ett behov av en gemensam kommunikationsstrategi som fokuserar på att få in tips om avfallsbrottslighet.

Myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet

Naturvårdsverket ingår sedan förra året som nätverksmyndighet i den Myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet, den så kallade OB-satsningen. Flera andra av uppdragsmyndigheterna medverkar redan i OB-satsningen och att Naturvårdsverket nu ingår underlättar för brottsbekämpande myndigheter att dra nytta av Naturvårdsverkets kunskaper om avfall och avfallshantering.

Bakgrund

Naturvårdsverket, Polismyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen, Åklagarmyndigheten och länsstyrelserna i Gävleborgs, Norrbottens, Skåne, Stockholms och Västra Götalands län fick i ett regeringsbeslut M2022/00531 från den 16 juni 2022 i uppdrag att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot avfallsbrott. 

Myndigheterna ska 

  • fortsätta att utveckla den samverkan som har påbörjats och ta initiativ till samverkan med andra myndigheter som eventuellt är berörda, 
  • vid behov lämna nödvändiga författningsförslag för att underlätta samverkan, förtydliga eller ändra ansvarsfördelning eller underlätta ett strukturerat informationsutbyte mellan berörda myndigheter inklusive kommunala tillsynsmyndigheter, 
  • identifiera eventuella behov av ytterligare förebyggande och andra åtgärder mot illegal avfallshantering som inte tillgodoses genom pågående utredningar eller de uppdrag som i övrigt ingår i detta beslut. 

Mer information

Kontakt

Henrik Sandström, handläggare på avfalls- och kemikalieenheten
henrik.sandstrom@naturvardsverket.se
010-698 14 05

Erik Stigell, projektledare, regeringsuppdragsenheten
erik.stigell@naturvardsverket.se
010-698 11 81