Ny rapport visar att Europa inte är redo för riskerna med ett förändrat klimat

2024-03-13 NYHET Europa är den kontinent i världen som värms upp snabbast. Hetta, torka, bränder och översvämningar kommer att bli vanligare. Det som görs för att anpassa samhället och lindra problemen är inte tillräckligt. Det visar en ny rapport från Europeiska miljöbyrån.

Klimatförändringarna hotar energi- och livsmedelsförsörjningen, ekosystem, infrastruktur, vattenresurser, finansiell stabilitet och människors hälsa. Europeiska miljöbyrån (EEA) har publicerat sin första klimatriskanalys i ett underlag till en kommande rapport. Enligt EEA har många av klimatriskerna redan nått kritiska nivåer och kan bli katastrofala.

I analysen av klimatrisker identifieras 36 klimatrisker med potentiellt mycket svåra konsekvenser över hela Europa. Riskerna utvärderas utifrån skada på samhället men också utifrån hur snabbt beslut och åtgärder kan genomföras och vilken beredskap som redan finns. Syftet är att identifiera behov av klimatanpassning inom Europa och att identifiera sektorer som är särskilt sårbara för klimatförändringar.

För Sveriges del, precis som norra Europa i övrigt, är ökad mängd nederbörd den stora effekten av klimatförändringar och med stor risk för höga flöden och översvämningar.

Ta del av EEA:s första samlade analys av klimatrisker 
Europe is not prepared for rapidly growing climate risks (europa.eu)

Klimatförändringarnas effekter i Sverige 

Sveriges arbete med klimatanpassning 

Om EEA

EEA har till uppgift att förse de politiska beslutsfattarna och allmänheten med information om miljötillståndet i Europa och att följa upp effekterna av miljöpolitiken. Naturvårdsverket samarbetar och samordnar arbetet med Europeiska miljöbyrån.