Ny nationalpark föreslås på Gotland
2024-03-20 PRESSMEDDELANDE Nu finns det möjlighet att tycka till om ett förslag till en ny nationalpark på norra Gotland. I området finns ett stort, ostört landskap bestående av hällmarker, våtmarker, skogar, sjöar och kustmiljöer med rik biologisk mångfald, och som under mycket lång tid har formats av berggrundens kalk och människans närvaro. Alla som vill kan senast den 14 juni 2024 lämna synpunkter på förslaget.
Området kring Gotlands största sjö Bästeträsk föreslås bli Sveriges nästa nationalpark. Av förslaget framgår att sjön Bästeträsk föreslås ge namn åt nationalparken samt att den planeras bli ungefär 7 000 hektar stor. Det skulle innebära att den blir en av de största nationalparkerna i södra Sverige. I förslaget ingår också nationalparkens planerade avgränsning samt inriktningen för reglering (föreskrifter) och skötsel av nationalparken. Remissen innehåller även en översikt över var entréer och andra besöksanordningar planeras.
−Att bilda nationalpark av detta unika landskap på norra Gotland innebär att den värdefulla naturen och de hotade djur- och växtarterna skyddas långsiktigt. Vi underlättar dessutom för människor att uppleva det här fina området, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.
Den karga naturen kring sjön har under lång tid formats av öns milda klimat och den kalkrika marken. Området består av en mosaik av kala hällmarker, glesa tallskogar, öppna alvarmarker, vidsträckta myrar, artrika kärr, samt grunda sjöar och havsmiljöer. Tillsammans utgör de livsmiljöer för många hotade och sällsynta djur och växter. Människor har länge levt och verkat i området och fortsatt hävd i form av bete är en förutsättning för att den rika biologiska mångfalden ska finnas kvar. Människans närvaro gör sig tydligt påmind genom de många forn- och kulturlämningar som finns i området.
−För att tillgängliggöra nationalparkens naturvärden och upplevelsevärden kommer vi bland annat att anlägga vandringsleder och ta fram naturvägledning och annan information, säger Ola Larsson, projektledare på Naturvårdsverket.
Lämna synpunkter senast den 14 juni 2024
Förslaget, som har tagits fram av Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland, skickas nu ut på remiss för att göra det möjligt för alla berörda att lämna synpunkter. Remisshandlingarna finns tillgängliga på Naturvårdsverkets webbplats.
När svarstiden har gått ut kommer Naturvårdsverket att sammanställa svaren och justera förslaget när det finns skäl till det. Förslag till föreskrifter och skötselplan kommer att remitteras under slutet av 2024. Under 2025 planerar Naturvårdsverket att skicka det slutliga förslaget till regeringen. Det är regeringen som beslutar om att bilda nationalparker efter riksdagens godkännande.
Remiss och pressbilder
Kontakt
Ola Larsson, projektledare Områdesskyddsenheten, 010-698 17 08, ola.larsson@naturvardsverket.se
Maano Aunapuu, enhetschef Områdesskyddsenheten, 010-698 13 75, maano.aunapuu@naturvardsverket.se
Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se
Fakta
Det är endast de finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet som bevaras och skyddas som nationalparker och där får naturen inte exploateras. Det innebär att vi bevarar ett naturarv åt nuvarande och kommande generationer. Tillsammans bevarar nationalparkerna ett urval av landskap som bildar en helhet över landet. Nationalparkernas natur är storslagen eller särpräglad och har höga värden.
Marken i en nationalpark måste ägas av staten. Naturvårdsverket har regeringens uppdrag att ta fram underlag för beslut att bilda nationalparker.
Bästeträsk var ett av förslagen till nya nationalparker i Naturvårdsverkets långsiktiga nationalparksplan från 2008. Naturvårdsverket har sedan 2019 haft ett projekt tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län, och Region Gotland för att ta fram ett förslag till nationalpark på norra Gotland.