Rätten att fatta beslut om licensjakt på järv och björn överlämnas till länsstyrelsen

2024-05-20 NYHET Naturvårdsverket ger alla länsstyrelser i mellersta och norra rovdjursförvaltningsområdet rätten att besluta om licensjakt på björn. Naturvårdsverket överlämnar även rätten att besluta om licensjakt på järv till länsstyrelserna i det norra rovdjursförvaltningsområdet.

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden: norra, mellersta och södra. När en art bedöms ha gynnsam bevarandestatus och ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått sin miniminivå för arten kan Naturvårdsverket överlämna möjligheten att fatta beslut om licensjakt till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet (se länk till miniminivåer under Mer information). Naturvårdsverkets uppföljning av rovdjursstammarna visar att de har bibehållit gynnsam bevarandestatus och att delegering kan ske. 

Delegering av licensjakt på järv 

Delegeringen avseende järv gäller Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län. Beslutet gäller i två år, vilket innebär att länen kan planera sin förvaltning mer långsiktigt. 

Rätten att fatta beslut om licensjakt på järv har bara delegerats en gång tidigare, förra året, till norra rovdjursförvaltningsområdet. Även denna gång begränsas beslutet till norra förvaltningsområdet. Delegering till mellersta rovdjursförvaltningsområdet var inte aktuellt i år med anledning av hur skadebilden avseende järv ser ut där samt möjligheten för järven att sprida sig söderut. Möjlighet finns dock för en framtida delegering dit, om förutsättningarna även fortsättningsvis är uppfyllda.  

Delegering av licensjakt på björn 

Det är länsstyrelserna i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands, Uppsala och Örebro län som överlåts rätt att fatta beslut om licensjakt på björn i länet. 

För björn har Naturvårdsverket valt ett ettårigt delegeringsbeslut.  

– Även om antalet björnar ligger väl över både det nationella referensvärdet på 1400 individer och miniminivåerna har vi sett en minskning i den senaste nationella populationsuppskattningen. Minskningen av stammen är en följd av en ökad licensjakt på björn. Även om effekten är väntad vill vi följa denna utveckling. För att komplettera beskattningsmodellen för björn avser vi att även ta fram underlag för hur olika uttag påverkar på nationell nivå. Därför har vi stannat vid ett ettårigt delegeringsbeslut avseende björn, säger Hanna Ek vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. 

Rovdjursförvaltningsområden 

  • Norra: Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län. 
  • Mellersta: Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands, Uppsala och Örebro län 

Mer om delegering 

Beslut om att delegera innebär att det är länsstyrelserna själva som fattar eventuella beslut om licensjakt på arterna. Utifrån nyligen fastställda miniminivåer utreder länsstyrelserna nu vidare i vilka län det finns förutsättningar för licensjakt.  

Naturvårdsverket har uppföljningsansvar och länsstyrelserna återrapporterar sina beslut till Naturvårdsverket. 

Beskattningsmodeller 

Naturvårdsverket beställer årligen beskattningsmodeller för respektive rovdjursart. Modellerna används av länsstyrelserna som underlag inför beslut i fråga om jakt.  

Se mer om beskattningsmodeller på webbsidan om rovdjursförvaltning  

Besluten  

Hitta besluten om delegering under rubrikerna Licensjakt på björn respektive Licensjakt på järv.

 Beslut om jakt på rovdjur

Mer information  

Kontakt  

Hanna Ek, bitrådande enhetschef Viltförvaltningsenheten, 010-698 10 96, hanna.ek@naturvardsverket.se  

Baharan Kazemi, handläggare Viltförvaltningsenheten, svarar på frågor om järv, 010-698 18 05, baharan.kazemi@Naturvardsverket.se