Naturvårdsverket och länsstyrelserna ska skydda mer skog med ersättningsmark från Sveaskog
2024-05-06 PRESSMEDDELANDE Nu börjar överföringen av skogsmark från Sveaskog till Naturvårdsverket. Marken ska användas som ersättning till enskilda skogsägare som frivilligt lämnar skyddsvärd skog till staten. På så sätt kan värdefull natur skyddas, samtidigt som markägarna får ny skog att bruka.
Totalt beräknas 21 500 hektar produktiv skogsmark att överföras till Naturvårdsverket från Sveaskog. Naturvårdsverket bedömer att upp emot 15 000 hektar privatägd skyddsvärd produktiv skogsmark därmed kan bli formellt skyddad.
- Möjligheten att erbjuda markägare med skyddsvärd skog brukningsbar skogsmark i stället för ekonomisk ersättning har stor betydelse för arbetet med områdesskydd. Framför allt är det en viktig pusselbit för att formellt skydd ska ske utifrån frivillighet, säger Maria Tiricke, enhetschef för Fastighetsenheten på Naturvårdsverket.
I första steget tar Naturvårdsverket emot 3 100 hektar produktiv skogsmark i framför allt Götaland och Svealand som ska användas som ersättning för värdefulla naturområden i samma region. Det är fastigheter i Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Skåne, Västra Götaland, Örebro, Västmanland och Gävleborgs län som övergår till Naturvårdsverket den 6:e maj.
Arealer i andra delar av landet kommer att övertas av Naturvårdsverket senare i år.
Länsstyrelsen är kontakt för ersättningsmarken
Enskilda markägare, allmänningar och häradsallmänningar som har skyddsvärd skog och önskar ersättningsmark kan anmäla intresse hos sin länsstyrelse. Det är länsstyrelsen som tillsammans med Naturvårdsverket för diskussionen med intresserade markägare. Det inte är givet att alla markägare som önskar ersättningsmark kan erbjudas det.
Bytet av ersättningsmarkerna mot skyddsvärda områden kommer att pågå under de kommande åren.
Naturvårdsverket fick i juli 2022 uppdrag från regeringen att skydda värdefulla skogar genom att använda ersättningsmarker. Det är en del i Sveriges nya inriktning att formellt skydd av skog i huvudsak ska ske utifrån frivillighet, på initiativ från markägarna.
Mer information
Kontakt
Erik Norgren, handläggare Fastighetsenheten, 010-698 12 96, erik.norgren@naturvardsverket.se
Maria Tiricke, chef Fastighetsenheten, 010-698 10 24, maria.tiricke@naturvardsverket.se
Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se