Uppsägningar på Naturvårdsverket

2024-06-28 NYHET Av de 65 anställningar som Naturvårdsverket varslade om uppsägning tidigare i år sägs nu 18 medarbetare upp. Anledningen är en aviserad minskning av budgeten inför 2025, som gör att myndigheten behöver sänka kostnaderna med 65 miljoner kronor.

Det varsel som lades den 1 februari motsvarande 10 procent av myndighetens anställda. Efter en omställningsprocess som resulterat i att några verksamheter dras ner och andra växlar upp har 28 medarbetare kunnat omplaceras inom myndigheten. Ytterligare några har sedan processen inleddes av olika anledningar valt att själv sluta på myndigheten.  

- Det har varit en smärtsam process, men jag är glad över att vi genom en gedigen omställningsprocess har lyckats omplacera så pass många medarbetare inom myndigheten. Tyvärr har jag ändå behövt säga upp 18 medarbetare, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Hela myndigheten har setts över 

Merparten av den aviserade budgetsänkningen beror på att tidsbegränsade satsningar löper ut vid årsskiftet 2024/2025, men hela myndigheten har ingått i omställningsprocessen. De delar som nu minskar berör framför allt stärkt arbete för hållbar plastanvändning och genomförandet av tre nya EU-direktivsuppgifter med fokus på engångsplast, producentansvar för förpackningar och nedskräpning. Också stödverksamheterna har minskats ner. 

- Samtidigt som vi drar ner på verksamhet behöver vi också säkra resurser för flera viktiga uppdrag framåt, säger Björn Risinger. Det handlar om genomförande av ny EU-lagstiftning inom flera områden, effektiv miljöprövning och att vi behöver stärka vår förmåga i säkerhet och beredskap. Delvis har vi redan kunnat stärka upp dessa områden genom omplaceringar, men vi har fortfarande behov av stärkt kompetens inom dessa delar. 

Kontakt 

Naturvårdsverkets presstjänst, 010-698 13 00