Naturvårdsverket överklagar inte domar om samfälligheter i Bästeträskområdet

2024-06-25 NYHET Naturvårdsverket väljer att inte överklaga fyra domar från Mark- och miljödomstolen om överföring av samfälligheter i Bästeträskområdet på norra Gotland. Den huvudsakliga anledningen är att inte försena processen att bilda den nya nationalparken Bästeträsk.

Naturvårdsverket delar inte Mark- och miljödomstolens (MMD) bedömning av möjligheten att använda fastighetsbildningslagen i denna typ av ärenden. 

De aktuella domarna från Mark- och miljödomstolen skiljer sig från tidigare mångårig rättspraxis, senast en liknande dom som vann laga kraft i januari i år. Men eftersom vi bedömer att prövningen skulle ta lång tid och därmed försena nationalparksprojektet för mycket, avstår vi från att överklaga, säger Maria Tiricke, chef på Fastighetsenheten, Naturvårdsverket.

De lantmäteriförrättningar avseende fastighetsreglering av samfällda områden som tidigare har vunnit laga kraft är fortsatt gällande. Det resultatet ändras inte till följd av att MMD nu har gjort en annan bedömning i dessa ärenden. De tidigare laga kraft-vunna lantmäteriförrättningarna står därmed fast.

Bakgrund

De berörda samfällda mark- och vattenområdena har mycket höga naturvärden och ligger inom gällande Natura 2000-områden. All mark som ska ingå i en nationalpark måste ägas av staten. I arbetet med att förvärva mark och vatten i arbetsområdet för Bästeträsks nationalpark har Naturvårdsverket därför ansökt hos Lantmäteriet om överföring av ett antal samfällda mark- och vattenområden med höga naturvärden för att områdena ska kunna inkluderas i den blivande nationalparken. 

Detta förfarande är något som har gjorts även vid tidigare nationalparksprojekt. Den 11 juni upphävde Mark- och miljödomstolen besluten om  fastighetsreglering av samfälligheterna i de fyra aktuella lantmäteriförrättningarna.

Läs mer

Nya och utvidgade nationalparker (Naturvårdsverkets webbplats)

Bästeträsk – Sveriges nästa nationalpark (Länsstyrelsen Gotlands webbplats) 

Bästeträsk pressbilder (Naturvårdsverkets webbplats)

Kontakt

Maria Tiricke, chef Fastighetsenheten, 010-698 10 24, Maria.Tiricke@Naturvardsverket.se