EU:s förordning om restaurering av natur är beslutad
2024-06-17 NYHET När förordningen träder i kraft är den bindande för alla medlemsstater inklusive Sverige. Naturvårdsverket kommer att tillsammans med andra myndigheter analysera hur Sverige kan arbeta för att nå målen.
EU:s förordning om restaurering av natur har nu antagits av både EU-parlamentet och ministerrådet, vilket betyder att den kommer träda i kraft inom kort. Förordningen innebär att skadad natur ska restaureras i alla medlemsstater och den innehåller bindande mål för restaurering av ekosystem, naturtyper och arter, med delmål för 2030, 2040 och 2050. Målen gäller många olika naturtyper och arter, både i havet, på land och i sötvatten.
Hur målen ska nås och själva genomförandet av åtgärder planeras av varje land för sig. Medlemsländerna har två år på sig att ta fram en nationell restaureringsplan. I Sverige har Naturvårdsverket, som central miljömyndighet, en viktig roll i det fortsatta arbetet, men exakt vad olika myndigheter ska göra är inte klart än. Naturvårdsverket inväntar regeringens besked om närmare ansvarsfördelning mellan myndigheterna.
Åtgärderna som följer av restaureringsförordningen ska bland annat bidra till att EU ska uppnå sina mål för klimat och biologisk mångfald och förbättra livsmedelstryggheten. Till år 2030 ska för EU som helhet 20 % av åtgärderna vara på plats och till år 2050 ska åtgärder vara på plats för att återställa alla skadade ekosystem som omfattas av förordningen.
Mer information
Kontakt
Ulrica Swärd, enhetschef skötselenheten, 010-698 18 66, ulrica.sward@naturvardsverket.se
Claes Svedlindh, avdelningschef naturavdelningen, 010-698 14 99, claes.svedlindh@naturvardsverket.se