15 nya arter upptäckta

Nyhet 2024-06-28 Vid en inventering av bottenfaunan i svenska sjöar och vattendrag upptäckte forskarna en ny myggart och 14 nya arter av kiselalger som tidigare varit okända.

Arterna upptäcktes i forskningsprojektet FRESHBAR:s arbete med att vidareutveckla DNA-referensbiblioteket av sötvattensorganismer med syftet att skapa verktyg för övervakning av den biologiska mångfalden.

Ännu inga namn

Fjädermyggan har Procladius exilis Brodin 2024 som arbetsnamn, men för de nyupptäckta kiselalgerna är ännu inget bestämt – utan arbete pågår med officiell beskrivning. 

Syftet med forskningsprojektet var att utveckla metoder där DNA av organismer i vatten fångas upp och identifieras. Målet är att skapa ett eDNA-bibliotek för att övervaka och skydda den biologiska mångfalden, där vi bara genom att leta efter spår av DNA kan se hur en livsmiljö mår och utvecklas.

− DNA-resultaten som vi tog fram i projektet användas redan nu för både taxonomisk forskning som för att utveckla nya övervakningsmetoder, vilket är mycket glädjande, säger Maria Kahlert, forskningsledare för FRESHBAR.

FRESHBAR är en av åtta forskningsprojekt med fokus på utveckling av DNA-metoder för den nationella miljöövervakningen. Projektet finansierades av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer

Kontakt

Maria Kahlert, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet, 018-67 31 45, maria.kahlert@slu.se 

Kari Stange, forskningssekreterare, Naturvårdsverket, 010-698 12 86, kari.stange@naturvardsverket.se