Dagsturer allt populärare i sommarfjällen

2024-07-12 PRESSMEDDELANDE En ny enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar att dagsturer blir allt populärare i de svenska sommarfjällen. Drygt sex av tio tillfrågade destinationsbolag och STF:s fjällstationer svarar att de bedömer att dagstursbesökare kommer att öka under de kommande fem åren.

Dagstursbesökarna bor på hotell, fjällstationer eller motsvarande och gör dagsturer därifrån. De är ofta nya eller ovana besökare och sju av tio tillfrågade svarar att denna besöksgrupp har ökat under de senaste fem åren.

De tips och råd som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd förmedlar är baserade på lång erfarenhet hos aktörer som är verksamma i fjällen och som ingår i Fjällsäkerhetsrådet. De handlar bland annat om hur man bäst planerar sin tur, vilka kläder man ska ta på sig, och hur mycket vatten och mat man bör ta med. 

– Det är glädjande att nya besöksgrupper hittar till de svenska sommarfjällen. Dagsturer är ett bra sätt att lära känna fjällen som ny besökare. Förberedelserna är mindre omfattande men fortfarande viktiga för att göra upplevelsen positiv och trygg, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Den 10-30 juni genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en undersökning riktad till fjällens destinationsbolag och STF:s fjällanläggningar. Bland annat ställdes frågor om besöks- och aktivitetsutveckling i sommarfjällen. Sammanlagt besvarades enkäten av 22 vd:ar eller motsvarande. Bland destinationsbolagen fanns bland annat Sälen, Vemdalen samt Kiruna och bland STF:s fjällstationer de i Grövelsjön, Kebnekaise och Saltoluokta.

Sex av tio tillfrågade bedömer att dagstursbesökare kommer att öka de kommande fem åren. Dagstursbesökare definieras i undersökningen som besökare som bor på hotell, fjällstation eller motsvarande och gör dagsturer därifrån. Sex av tio bedömer att nya och ofta ovana besökare kommer att öka de kommande fem åren. Sju av tio svarar att samma grupp har ökat de senaste fem åren. 

Nu närmar sig fjällsommarens absoluta högsäsong. Under veckorna 29 till 31 tar de svenska fjällen emot cirka 70 000 unika besökare per dag koncentrerade till främst populära fjälldestinationer. Det visar analyser av mobildata från 27 representativa områden längs efter den svenska fjällkedjan. 

– Utvecklingen skiljer sig mellan olika områden där till exempel delar av Jämtlandsfjällen förväntas få ett minskat antal besökare denna sommar, beroende på de förändringar som STF genomfört för att minska störningarna på renar och renskötseln i området, säger Per-Olov Wikberg.

De vanligaste misstagen som fjällbesökare gör enligt de som svarat, är att underskatta vädrets snabba skiftningar (fler än sex av tio), att överskatta mobiltelefonens täckning (drygt fem av tio) och att överskatta sin egen kondition (fyra av tio).

– Att planera är viktigt för en lyckad och säker fjällvistelse. Om de första fjällvandringarna blir lyckade kan det lägga grunden för ett livslångt intresse. De tips som vi förmedlar bygger på lång erfarenhet hos aktörer som är verksamma i fjällen och som ingår i Fjällsäkerhetsrådet, säger Per-Olov Wikberg. 

Ta del av enkätunderlaget på  www.fjallsakerhetsradet.se/om-oss/enkater/

Mer information om hur du blir tryggare på sommarfjället finns på www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/sommar-i-fjallen/

Kontakt

Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, 

010-698 10 53, 076-115 16 79, per-olov.wikberg@naturvardsverket.se

Hanna Berggren, Naturvårdsverkets presstjänst

 010-698 13 00, hanna.berggren@naturvardsverket.se

Naturvårdsverket driver och samordnar arbetet för en god livsmiljö tillsammans med andra. Vi bygger vårt arbete på kunskap och visar på möjligheter för en hållbar utveckling. Vi är en miljömyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen. Vi är cirka 800 medarbetare på våra kontor i Stockholm och i Östersund.