Mindre till lokala satsningar och friluftsliv när medel för värdefull natur fördelats

2024-01-26 PRESSMEDDELANDE Fördelningen av bidrag till länsstyrelserna från anslaget åtgärder för värdefull natur beslutades 25 januari. Budgetnivån fortsätter ge stora konsekvenser på arbetet med skötsel av natur ute i landet och förutsättningarna att bevara biologisk mångfald.

−Vi ger mer pengar för våtmarker och mot invasiva främmande arter i linje med regeringens satsningar. Vi har dock tvingats prioritera bort annat. Resurserna till skötsel av skyddad värdefull natur är nu lägre än på många år och kommer att ge negativa effekter på biologisk mångfald och besökares naturupplevelser runt om i landet, säger Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen.

Områden som får minskade medel under 2024:

• Verksamheten inom naturum 

• Insatser för byggnader och anläggningar i naturreservat 

• Insatser för hotade arter

• Restaurering av ängs- och betesmarker

• Länsstyrelsernas insatser vid förekomst av rovdjur

• Bidrag till kommunala naturvårdsprojekt (LONA)

−Det kommer inte heller ges något bidrag till nya lokala naturvårdssatsningar eller projekt för friluftsliv. Inom LONA är det endast pågående projekt som får medel i år, samt våtmarksprojekt. Friluftsliv prioriterar vi lägre för att kunna värna skötsel av värdefulla arter och naturtyper, säger Maria Widemo, chef för artenheten.

Även arbetstillfällen påverkas av budgetnivån och fördelningen. Anslaget skapar sysselsättning över hela landet och påverkar entreprenörer, konsulter och myndigheter. 2022 var det över 6000 leverantörer som genomförde uppdrag med finansiering från anslaget. Antalet leverantörer för 2023 presenteras i slutet av mars.

Ökning ger markägare möjlighet att få ersättning för att skydda värdefulla miljöer

Budgeten för skydd av värdefull natur ökade under 2024 med 500 miljoner kr. Det innebär att arbetet med frivilligt skydd kan utvecklas och att det finns mer medel för markägare som vill skydda värdefulla miljöer.

−Den här ökningen är viktig för att kunna bilda naturreservat för biologisk mångfald och för friluftslivet. Eftersom tidigare satsningar tar slut 2024 så minskar sedan anslaget igen till 2025 om inte någon ytterligare satsning kommer, säger Claes Svedlindh.

Anslag för värdefull natur

Kontakt

Claes Svedlindh, chef Naturavdelningen, 010-698 14 99, claes.svedlindh@naturvardsverket.se

Maria Widemo, chef Artenheten, 010-698 12 17, maria.widemo@naturvardsverket.se 

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se