Ändrad strecksats och precisering för Generationsmålet och God bebyggd miljö

2024-01-15 NYHET I slutet av 2023 beslutade riksdagen om regeringens budgetproposition för 2024. I budgetpropositionen framgår bland annat att Generationsmålets strecksats om energi och God bebyggd miljös precisering om hushållning ändras genom att förnybar energi ersätts med fossilfri energi.

Bakgrunden till regeringens bedömning är att riksdagen har beslutat om ett nytt energipolitiskt mål (prop. 2022/23:99, bet. 2022/23:FiU21, rskr. 2022/23:254). Med anledning av det nya energipolitiska målet bedömer regeringen att förnybar elproduktion bör ändras till fossilfri elproduktion även inom miljömålssystemet. 

Detta innebär att Generationsmålets strecksats om energi ändras till andelen fossilfri energi ökar och energianvändningen är effektiv med minimal påverkan på miljön.

God bebyggd miljös precisering om hushållning med energi och naturresurser får följande lydelse: användningen av energi, mark, vatten och andra naturresurser sker på ett effektivt, resursbesparande och miljöanpassat sätt för att på sikt minska och att främst fossilfria energikällor används.

Mer information: