Nya vägledningar ger bättre överblick och kunskap om tillståndsprövningar

2024-02-26 NYHET Naturvårdsverket har tagit fram en ny vägledning för företag som behöver söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet vid en miljöprövningsdelegation hos länsstyrelsen.

Samhället står inför en stor omställning för att nå våra miljömål. Ett sätt att bidra till det är att sprida kunskap om hur tillståndsprocessen för miljöfarlig verksamhet går till. När verksamhetsutövare ges bättre förutsättningar att göra rätt ökar också möjligheten för effektiva tillståndsprövningar.  

– Ett sätt är att ta fram överskådliga vägledningar och göra det lättare att hitta rätt bland regler och krav och det är det vi har gjort nu, säger Petter Larsson-Garcia

Syftet med vägledningen är att sprida kunskap om tillståndsprocessen för att därmed göra det enklare för företag att göra rätt och förstå vilka underlag som behöver finnas på plats vid en viss tidpunkt. Dessutom tydliggör den vilka aktörer som är aktiva när under en tillståndsprocess. När tillståndsprocessen är över och verksamheten har fått tillstånd tar tillsyn av verksamheten vid. 

illustration-tillstandsprovning-enligt-miljobalken.svg

En enkel illustration över processen bidrar till en bättre översikt.

Kompletterande vägledning för gränsöverskridande miljöeffekter

En del företag som bedriver miljöfarlig verksamhet har en verksamhet som också ger gränsöverskridande miljöeffekter. Det kan exempelvis handla om vindkraftsparker till havs och gruvor.

Företag som bedriver den typen av verksamhet behöver samråda med det eller de länder som kan komma att påverkas av verksamheten, så kallade Esbo-samråd. I samband med vägledningen om tillstånd för miljöfarlig verksamhet har Naturvårdsverket också tagit fram en vägledning om den här typen av samråd. 

De nya vägledningarna har nära koppling till varandra och är viktiga för att underlätta för företag att hitta rätt information i rätt skede under tillståndsprocessen.

Länkar

Kontakt

För frågor om tillståndsprövningsvägledningen, kontakta Petter Larsson Garcia, petter.larsson-garcia@naturvardsverket.se

För frågor om Esbovägledningen kontakta Richard Kristoffersson, richard.kristoffersson@naturvardsverket.se