Nu kan fler företag ställa om med stöd från Klimatklivet

2024-02-13 NYHET Klimatklivet öppnar upp för nya ansökningar. Upp till fem miljarder kronor kan i år fördelas till den gröna omställningen. Det är en kraftig förstärkning jämfört med tidigare år. Laddinfrastruktur, vätgas och jordbruk är några av de områden där Naturvårdsverket ser särskilt goda möjligheter för investeringar som bidrar till klimatnytta.

Sedan starten har Klimatklivet bidragit med sammanlagt 13,3 miljarder kronor till olika klimatåtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser. 

I samband med att regeringen nu har förstärkt Klimatklivet är det upp till fem miljarder kronor som kan användas under 2024. Under året kommer Klimatklivet hålla tre ansökningsomgångar öppna för att kunna fördela medlen till projekt som på ett effektivt sätt bidrar till omställningen och klimatmålen. 

– Vi ser positivt på att Klimatklivet kan fortsätta stötta den gröna omställningen, vilket också i dessa tider bidrar till ökad konkurrenskraft och trygghet för många företag. Många klimatinvesteringar kan inte bli av utan stöd. Och klimatåtgärderna kan också bidra till Sveriges beredskap, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef Klimatklivet industri.

Naturvårdsverket har identifierat ett antal branscher och områden som kan uppnå betydande klimatvinster genom att investera i nya lösningar, som presenteras här nedan: 

Laddinfrastruktur – omställning inom transportsektorn kräver fler laddstationer för elbilar, ellastbilar, elbussar och andra fordon.

Vätgas – har potential att bidra till omställning inom till exempel tunga transporter och industri genom åtgärder som tankstationer, produktion av vätgas, distributionslager och användning av vätgas i industrin.

Jordbruk – klimatinvesteringar kan bidra till försörjningstrygghet, elektrifierat och automatiserat jordbruk när fossila bränslen ersätts med biobränslen eller el.

Cirkulära flöden – åtgärder för cirkulära produktionssätt kan bidra till stora utsläppsminskningar inom till exempel textil, plast och betong.

Fossilfri industri – det finns fortsatt stor potential för energieffektivisering och utfasning av fossila bränslen inom industrin.

Överskottsvärme – goda möjligheter att nyttja spillvärmen från till exempel industrier och datorhallar.

Biokol – produktion och användning som värmekälla, för jordförbättring eller som kolsänka minskar utsläppen i flera led.

Biogas – investeringar för produktion och tankstationer bidrar till omställning inom industrin och inom transporter

Biodrivmedel och elektrobränslen – investeringar i produktion av biodrivmedel och elektrobränslen kan ersätta fossila bränslen i transportsektorn.

Gasutsläpp – insamling och destruktion av till exempel lustgas inom sjukvården och metan från deponier kan ge stora utsläppsminskningar per investerad krona. 

Klimatklivet ger stöd till vätgastankstationer

Nytt för i år är att det är möjligt att söka stöd för vätgastankstationer via anbud och få upp till 70 procent i stöd. Detta gäller för tankstationer inom särskilda områden som är prioriterade inom EU. Det är också möjligt att söka stöd för vätgastankstationer i andra områden genom en vanlig ansökan till Klimatklivet.

Sista ansökningsperioden i år är i november

Ansökningsperioder till Klimatklivet

  • 4–15 mars
  • 3–11 juni
  • 1–8 november

Utlysningar för vätgastankstationer och laddinfrastruktur i Klimatklivet

  • Vätgastankstationer längs prioriterade vägar: 12–21 februari
  • Publik laddinfrastruktur: 25 mars–5 april, 14–25 oktober

Kontakt:

Carl Mikael Strauss, chef Klimatklivets industrienhet, 010-698 16 51, CarlMikael.Strauss@Naturvardsverket.se

Fakta Klimatklivet

Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Pengar från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Medlen kommer delvis från EUs återhämtningsfond, NextGenerationEU.


Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 13,3 miljarder kronor till 5 194 klimatinvesteringar runt om i landet. Stöd ges till både stora och små åtgärder inom industri, transport och jordbruk. Det största projektet har fått 210 miljoner kronor i stöd.