Skärpt lagstiftning för renare luft i Europa

2024-02-26 NYHET Ett viktigt steg har tagits för renare luft och ökad folkhälsa i Europa. Enligt en ny överenskommelse ska nya gränsvärden för luftkvalitet uppfyllas senast 2030.

Luftföroreningar orsakar såväl ohälsa som allvarlig sjukdom i Sverige, Europa och världen över. Trots att regelverk funnits i många år är det fortfarande en lång bit kvar tills alla invånare i Europa har god luftkvalitet.  

EU-parlamentet och ministerrådet har nu tagit ett första steg och nått en preliminär överenskommelse kring ett nytt luftkvalitetsdirektiv.  

– Det här är ett viktigt steg i arbetet mot att nå miljömålet Frisk luft, säger Johan Genberg Safont på Naturvårdsverket. 

Överenskommelse om skärpta krav 

Överenskommelsen innebär att nya gränsvärden för luftkvalitet ska genomföras och uppfyllas senast 2030. Överenskommelsen innehåller även möjlighet att ge förlängd tid för att nå de nya gränsvärdena, till år 2040. Men även under denna tid behöver länderna arbeta aktivt med att förbättra luftkvaliteten. 

– Vi ser mycket positivt på att det nu finns en överenskommelse om en mer ambitiös lagstiftning på luftområdet. Nu ser vi ser fram emot att tillsammans med kommunerna och andra aktörer arbeta vidare med genomförandet av direktivet, säger Johan Genberg Safont. 

När direktivet antas formellt startar en två år lång genomförandeperiod då respektive medlemsland ska föra in direktivets bestämmelser i sin nationella lagstiftning. Det nuvarande luftkvalitetsdirektivet är i Sverige genomfört genom miljöbalken, luftkvalitetsförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter. 

En annan viktig del i överenskommelsen är att tillgång till rättslig prövning skrivs in i direktivet. Det finns dessutom skrivningar om att allmänheten ska kunna begära kompensation om de lider skada av att direktivet inte följs. 

Vart femte år ska kommissionen se över om det är dags att revidera direktivet, exempelvis om det finns möjlighet att sänka gränsvärdena ytterligare. Översynen kan även visa på att gränsvärden borde finnas för fler luftföroreningar. 

Mer information

Kontakt

Johan Genberg Safont, Luftenheten, 010 698 13 02, Johan.Genberg@naturvardsverket.se

Matthew Ross-Jones, Luftenheten, 010 698 13 01, matthew.ross-jones@naturvardsverket.se  

Roger Sedin, Enhetschef Luftenheten, 010 698 17 58, roger.sedin@naturvardsverket.se   

Fakta om luftföroreningar

Idag är luftföroreningar ett hot mot folkhälsan och en av de främsta orsakerna till bland annat cancer, stroke, diabetes och luftvägssjukdomar. Föroreningarna orsakar även försurning och övergödning, och skador på skogar och gröda. EU har därför arbetat med en översyn av lagstiftningen under de senaste åren. Arbetet ingår i handlingsplanen för nollförorening av luft, vatten och mark som i sin tur är en del av EU:s så kallade gröna giv (The European Green Deal), EU-kommissionens plan för omställning till hållbarhet.  

Kommunerna ansvarar för att kontrollera att miljökvalitetsnormerna följs i Sverige. Det görs genom bland annat mätning och beräkning av halterna. En del kommuner samverkar i form av till exempel luftvårdsförbund. 

Om miljökvalitetsnormerna överskrids ska åtgärdsprogram tas fram med åtgärder som gör att halterna minskar så snart som möjligt.