Naturvårdsverkets årsredovisning för 2023 är överlämnad

2024-02-29 NYHET Skydd har säkrats av 119 000 hektar värdefull natur, stor klimatnytta genom Klimatklivet och 1000 ton i utsläppsminskning tack vare återvätningsavtal med markägare. Det och många fler resultat och effekter finns i Naturvårdsverkets årsredovisningen 2023.

Årsredovisningen är Naturvårdsverkets resultatrapport till regering och riksdag för verksamhetsåret som har gått. Den beskriver hur Naturvårdsverket har arbetat för att genomföra vårt uppdrag, enligt instruktion och regleringsbrev, samt hur vi verkat för att uppnå miljömålen. 

Här finns några exempel på bredden av såväl stora som små resultat och effekter som Naturvårdsverkets arbete har lett till. 

Skydd för 119 000 hektar värdefull natur har säkrats

Under året har vi säkrat cirka 119 000 hektar, vilket är en ökning jämfört med 2022. Denna ökning beror på en överenskommelse med Sveaskog, i enlighet med regeringsuppdraget att skydda värdefulla statliga fjällnaturskogar, som resulterade i cirka 101 300 hektar. Vi har också genomfört markåtkomst inom 365 blivande respektive utvidgade naturreservat eller nationalparker.

Klimatklivet ger klimatnytta på 2,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter

Totalt har 56 942 nya laddpunkter beviljats stöd från Klimatklivet och Ladda bilen, till en summa av 823 mnkr. Klimatklivet ska ge stöd åt de ansökningar som uppvisar störst utsläppsminskning av växthusgaser per investerad krona. I varje ansökan gör den sökande en utsläppsberäkning, som granskas av Naturvårdsverket. Utsläppsberäkningarna visar att de åtgärder som beviljats stöd sedan Klimatklivets start sammanlagt uppskattas bidra till en klimatnytta på drygt 2,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. I klimatnyttan ingår stödjande åtgärder som i nästa led leder till minskade utsläpp, till exempel laddinfrastruktur som möjliggör elektrifiering av transportsektorn. Klimatnyttan kan dock inte likställas med minskning av Sveriges territoriella utsläpp.

Jämställdhetsperspektiv i förhandlingar under EU-ordförandeskapet

Under Sveriges ordförandeskap i EU anordnade Naturvårdsverket workshops kring jämställdhetsintegrering tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten. Arbetat resulterade i att flera arbetsgrupper i högre utsträckning integrerade jämställdhet i förhandlingarna under året.

1000 ton koldioxidekvivalenter i utsläppsminskning per år tack vare återvätningsavtal med markägare

Naturvårdsverket beviljade totalt 119 mnkr i bidrag till alla länsstyrelser, för förberedelsearbeten och åtgärder för restaurering eller anläggning av våtmarker. Det gällde både i skyddade områden och inom åtgärdsprogram för hotade arter. Totalt har bidragen lett till att ungefär 22 kvadratkilometer våtmark har återställts. Det har förbättrat tillståndet för bland annat rikkärr, högmossar samt öppna mossar och kärr som alla i viss grad är hotade. Det har även förbättrat tillståndet för de arter som är beroende av dessa miljöer. Myndigheten har också tecknat 76 återvätningsavtal med markägare, motsvarande 244 hektar och 113 hektar har pluggats, vilket gett utsläppsminskningar på 1000 ton koldioxidekvivalenter per år.

255 ton avfall städades upp genom strandstädningsbidraget

Naturvårdsverket har betalat ut knappt 17 mnkr i bidrag till kommuner för att genomföra strandstädning. Flertalet av kommunerna har redovisat slutresultaten av sina projekt under innevarande år. Sammanlagt har 255 ton avfall städats upp. Bidraget har dessutom bidragit till att personer som står långt från arbetsmarknaden samt ungdomar har anställts för att utföra jobbet. 

416 ton brandskum med PFAS har destruerats

För att förhindra uppkomst av förorenade områden har MSB under 2022 och 2023 fått åtta mnkr i bidrag per år från Naturvårdsverket för att upphandla insamling, transport och destruktion av brandskum, som innehåller PFAS, hos räddningstjänsten. Uppdraget har avslutats och totalt har 416 ton brandskum destruerats. Det motsvarar 10 ton ren PFAS som inte längre riskerar att spridas i miljön.

Youtube video