Insatser för växter och djurs livsmiljöer i hela landet

2024-02-26 NYHET Runt om i Sverige genomförs det årligen mängder av åtgärder för konnektiviteten för växter och djur i landskapet. Det kan handla om att förbättra livsmiljöer för sällsynta fjärilar eller skapa en blomsterbro mellan naturreservat. Eller att återställa vattendrag till ursprungligt skick för att väcka liv i forsande vatten.

Nu finns en ny rapport från Naturvårdsverket med en sammanställning över projekt som stärker grön infrastruktur och därmed den biologiska mångfalden i Sverige. Den nya rapporten beskriver insatser för grön infrastruktur som gjorts i alla i län. Grön infrastruktur handlar om att det finns sammanhängande livsmiljöer för växter och djur i naturen, det vill säga konnektivitet. 

– Livsmiljöer för många växter och djur har minskat på grund av mänskliga aktiviteter när man inte fullt ut tagit hänsyn till arternas behov, berättar Ingrid Johansson Horner, Naturvårdsverket. Genom rätt insats på rätt plats och samverkan mellan landskapets aktörer går det att bibehålla och återskapa livsmiljöer. Det visar projekten.

Projekten har varit viktiga för den biologiska mångfalden. Flera av projekten som genomförts gynnar samtidigt möjligheten till friluftsliv, friluftspedagogik för barn, turistnäring och företagande på landsbygden.  

Några fler exempel på projekt:

  • Får i pisten 
  • Pollinatörsgator i Växjö
  • Hästar bidrar till att rädda fältgentina
  • Restaurering av sandstränder för myrslöjan
  • Mittlandets natur- och kulturskatt på Öland
  • Plantering av ålgräsängar i Hanöbukten

Samverkan mellan olika aktörer har varit avgörande för de lyckade insatserna. Markägare, jordbrukare, skogsbrukare, länsstyrelser, kommuner, företag, föreningar, myndigheter, universitet och andra aktörer – många har bidragit och gjort skillnad.

Rapporten: Grön infrastruktur Sverige runt 

Kontakt

Ingrid Johansson Horner, samordnare för grön infrastruktur, Naturvårdsverket. Ingrid.Johansson-Horner@Naturvardsverket.se