Lägre utsläpp av växthusgaser men upptaget i skog och mark minskar

2024-12-17 PRESSMEDDELANDE Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med två procent under 2023 jämfört med 2022. Nettoupptaget i skog och mark minskade samtidigt med sju procent och var på den lägsta nivån sedan 1990.

Mellan 2022 och 2023 minskade utsläppen med knappt två procent eller 0,8 miljoner ton och uppgick år 2023 till 44,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Utsläppsminskningen 2023 beror framför allt på lägre utsläpp från industrin och el- och fjärrvärmesektorn. De flesta övriga sektorer hade också något lägre utsläpp. Nettoupptaget i skog och mark, som redovisas separat, fortsatte minska och var 31 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2023. Det är en minskning med sju procent, motsvarande 2,4 miljoner ton, jämfört med 2022. 

Detta framgår i Sveriges officiella slutliga statistik för utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 som Naturvårdsverket publicerar idag. 

− Även om växthusgasutsläppen minskar är det oroande att nettoupptaget av växthusgaser i skog och mark har minskat med nära 50 procent sen 1990 säger Roger Sedin, enhetschef Klimatmålsenheten.  

Sektorer som bidrog till störst utsläppsminskning

I Sverige står industrisektorn för ungefär en tredjedel av de totala utsläppen. Inom denna sektor minskade utsläppen med tre procent (0,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter) jämfört med 2022, vilket var den största sektoriella minskningen under året. Mest minskade utsläppen från järn- och stålindustrin samt mineralindustrin och förklaras av lägre produktion till följd av lågkonjunkturen.

El- och fjärrvärmesektorn bidrog näst mest till den totala utsläppsminskningen. Jämfört med 2022 så var sektorns utsläpp fem procent (0,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter) lägre 2023 trots kallare väder. En orsak var minskad fossilbaserad elproduktion. 

Ökad elektrifiering och mer biodrivmedel i bensinen bidrog till att utsläppen från inrikes transporter minskade med knappt en procent, trots en lägre inblandning av biodrivmedel i diesel. Minskad inblandning i diesel ledde dock till att utsläppen från arbetsmaskiner ökade. Nivån för reduktionsplikten var oförändrad 2023 men möjligheten till flexibilitet avseende inblandning av biodrivmedel i olika bränslen påverkade utsläppen från både inrikes transporter och arbetsmaskiner.  

Nettoupptaget i träden är på lägsta nivån hittills 

Det är en långsiktig, negativ trend att nettoupptaget av växthusgaser i skog och mark minskar. Detta förklaras främst av minskat nettoupptag i träden som 2023 uppgick till fyra miljoner ton koldioxid. Denna nivå är 24 miljoner ton lägre jämfört med genomsnittet för perioden 1990–2023. Från och med i år används uppdaterade metoder som ger mer precisa skattningar av nettoupptaget i träden, särskilt för de senaste fyra åren. 

−Det senaste decenniet har tillväxttakten i träden varit lägre samtidigt som avverkningen har ökat. Dessutom har torka och insektsangrepp medfört att fler träd dör. Dessa förändringar fångas bättre med våra uppdaterade metoder, säger Malin Kanth, klimatanalytiker på Klimatmålsenheten.  

Vägen mot klimatmålen

Sverige har ett långsiktigt nationellt klimatmål om nettonollutsläpp till 2045 samt etappmål till 2030 och 2040. Sverige har även ansvar att bidra till EU:s mål till 2030 för både utsläpp utanför EU:s utsläppshandel (den så kallade icke-handlande sektorn) samt för upptag i skog och mark. 

Jämfört med 1990 har Sveriges utsläpp av växthusgaser minskat med 38 procent. Samtidigt är nettoupptaget av växthusgaser i skog och mark knappt 50 procent lägre. En bedömning av utvecklingen av utsläpp och upptag i förhållande till klimatmålen görs i mars 2025 i Naturvårdsverkets underlag till regeringens kommande klimatredovisning. 

Även statistikmyndigheten SCB publicerar utsläpp

SCB publicerar statistik över den svenska ekonomins utsläpp, både kvartalsvis för innevarande år och för helår. Statistiken är uppbyggd med Nationalräkenskaperna som grund och används för miljöekonomiska analyser om sambandet mellan miljö och ekonomi. I statistik över den svenska ekonomins utsläpp ingår även internationella transporter och utsläpp från svenska aktörer utomlands. 

Läs mer

Kontakt

Roger Sedin, enhetschef Klimatmålsenheten,
010-698 17 58, roger.sedin@naturvardsverket.se 

Malin Kanth, Klimatanalytiker Klimatmålsenheten,
010-698 12 31, malin.kanth@naturvardsverket.se

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00,
076-495 50 41, anneli.nivren@naturvardsverket.se