Från den 1 januari 2025 måste textilavfall sorteras ut och samlas in separat

2024-12-12 NYHET Alla som har textilavfall ska sortera ut det, privatpersoner såväl som verksamheter. Kommunen har ansvar för att samla in textilavfall från främst hushåll. På sikt planerar EU för ett producentansvar för textil.

Enligt EU:s avfallsdirektiv från 2018 ska textilavfall sorteras ut från hushållsavfallet senast år 2025. Regeringen beslutade förra året om separat insamling av textilavfall från och med 1 januari 2025. Syftet med den nya lagstiftningen är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfallet, det vill säga samla in, sortera och tillgängliggöra materialet på marknaden för återanvändning och materialåtervinning.

Det här gäller från 1 januari 2025  

Den som har textilavfall ska sortera ut det från annat avfall och förvara det skilt från annat avfall. Från 1 januari kommer kommunerna i Sverige att ansvara för att samla in textilavfall som är kommunalt avfall från hushåll och vissa verksamheter. 

– Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning till kommuner och andra aktörer om de nya kraven, berättar Rebecca Uggla, Naturvårdsverket. Hur insamlingen av textilavfall kommer att genomföras rent praktiskt kommer att variera beroende på kommunernas olika förutsättningar. 

Verksamheter som textiltillverkare och grossister omfattas också av kravet, men får själva ansvara för att textilavfall som uppstår i den egna verksamheten sorteras ut, samlas in och lämnas till behandlingsanläggning.

För privatpersoner och verksamheter med kommunalt textilavfall gäller att de ska lämna textilavfallet på speciella platser som kommunen anger. Eftersom det kan se olika ut i kommunerna är det viktigt att ta reda på vad som gäller för dig som privatperson i din kommun. 

Textilavfall som ska sorteras ut och samlas in separat, det vill säga ska inte läggas i soppåsen (restavfallet) är

  • kläder av textil
  • hemtextil
  • inredningstextil
  • väskor av textil
  • accessoarer av textil.

Textilavfallet ska vara torrt och samlas in på ett sådant sätt att det insamlade avfallet inte utsätts för fukt, nederbörd eller annan påverkan som omöjliggör vidare sortering och behandling av det insamlade materialet. Textilavfallet ska kunna sorteras för att i första hand kunna förberedas för återanvändning och i andra hand materialåtervinnas.

Kommunerna ansvarar också för att informera medborgarna om var insamlingsplatserna finns och om vikten av att hushålla med råvaror och energi, lång livslängd, genom till exempel återanvändning och andra förebyggande åtgärder som minskar mängden avfall. Privatpersoner kan kontakta sin kommun för att få veta vad som gäller.

Separat utsortering och insamling är ett första steg

Idag saknas tillräcklig kapacitet för att sortera och förbereda för återanvändning och att materialåtervinna textilavfall. Befintliga initiativ behöver skalas upp och kompletteras med fler. Under våren 2023 lade EU kommissionen fram ett förslag till direktiv om att införa ett producentansvar för textil och skor. Förslaget kommer att förhandlas innan det slutligen antas. 

Att textilavfall nu samlas in i storskaliga och stabila flöden kommer förhoppningsvis ge näringslivet möjligheter att utveckla fler sorterings- och behandlingsanläggningar för att hantera avfallet. Om infrastrukturen kommer på plats skapas också bättre förutsättningar inför ett eventuellt kommande producentansvar, fortsätter Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket.

Det kommande producentansvaret är en del av EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier. Behovet av åtgärder för att främja cirkulära kretslopp för textilier innebär också att det finns stor potential för näringslivet att utveckla mer hållbara cirkulära affärsmodeller.

Förläng livslängden på kläder och textil

Den mest hållbara textilen är den som vårdas rätt, lagas vid behov och används så mycket och länge som möjligt.

 Om man har kläder och textil som fortsatt går att använda är det bra att först fundera på om man kan sälja eller skänka bort istället för att slänga det. Hela textilier som man inte vill/kan använda längre lämnar man lämpligen fortsatt till lokala aktörer, som frivilligorganisationer eller privat second hand, avslutar Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket.

Läs mer

Kontakt

Yvonne Augustsson, handläggare, Naturvårdsverket 010-698 10 10 Yvonne.Augustsson@Naturvardsverket.se

Rebecca Uggla, handläggare, Naturvårdsverket, 010-698 14 38
Rebecca.Uggla@Naturvardsverket.se

För ytterligare information om vägledningen, kontakta: kundtjanst@naturvardsverket.se