En stärkt viltvård genom breda insatser med medel från Viltvårdsfonden

2024-12-16 NYHET Naturvårdsverket har slutfört sitt uppdrag från regeringen att främja viltvården med medel från Viltvårdsfonden under perioden 2021–2024. Resultatet är insatser som rör uppföljning av viltstammar, minskat lidande för trafikskadat vilt, bidrag till en adaptiv klövviltsförvaltning och inventering av gäss.

- Vi konstaterar att de insatser som levererats i tjänsterna har en stor bredd och att Viltvårdsfondens finansiering fortsatt är en viktig grund för en hållbar och effektiv svensk viltvård, säger Mona HansErs, enhetschef vid Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Fyra prioriterade områden

Under uppdragets gång har insatser som rör uppföljning av viltstammar, minskat lidande för trafikskadat vilt och en adaptiv klövviltsförvaltning genomförts. Naturvårdsverket har organiserat verksamheten i fyra områden:

  • Adaptiv klövviltsförvaltning
  • Vilt och trafik
  • Jaktrapportering och viltobservationer
  • Viltprovtagning

Alla områden har upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), och Svenska Jägareförbundet har varit leverantör. Genom detta arbete har viltvårdsåtgärder kunnat bedrivas effektivt och i enlighet med avtal.

Gåsinventeringar och internationell förvaltning

Utöver det har Lunds universitet haft i uppdrag att genomföra årliga gåsinventeringar. Dessa inventeringar har bidragit med värdefulla data för både nationell och internationell förvaltning av gåspopulationer.

Utvecklingsmöjligheter och nya uppdrag

Naturvårdsverket anser att de tjänster som innefattas av regeringsuppdraget är av stor vikt för den svenska viltförvaltningen även i framtiden. Det har inom avtalstiden identifierats utvecklingsmöjligheter inom alla uppdrag som kan ses som ett nästa steg inom respektive ämnesområde. Den nyligen ändrade jaktförordningen gör det möjligt för Naturvårdsverket att upphandla tjänsterna på nytt efter uppdragets slut. Naturvårdsverket planerar för att formulera fleråriga avtal för att säkerställa kontinuitet och effektivitet inom viltförvaltningen. För att skapa förutsättningar för långsiktig stabilitet och en effektiv viltvård efterfrågas därför fleråriga beslut från regeringen gällande medelstilldelningen.

Läs mer

Kontakt 

Mona HansErs, enhetschef vid Viltanalysenheten mona.hansers@naturvardsverket.se, 010-698 14 20