Ansök om bidrag från viltvårdsfonden för 2025
2024-08-15 NYHET Den 15 augusti öppnar viltvårdsfondens ansökningsperiod för 2025. Då kan ideella, riksomfattande organisationer söka ekonomiskt stöd för att främja viltvård eller liknande åtgärder.
Mellan den 15 augusti och den 30 september 2024 är det möjligt för organisationer att ansöka om bidrag från viltvårdsfonden för bidragsår 2025.
Vem kan få bidraget?
Organisationer med verksamhet som främjar jakt och annan viltvård eller liknande åtgärder förenliga med jaktlagens syfte kan beviljas bidrag. För att beviljas bidrag behöver organisationen bland annat vara ideell, riksomfattande och ha bedrivit verksamhet under minst tre år före ansökan. Den ska också uppfylla övriga krav som framgår i förordningen Förordning (2021:12) om vissa bidrag ur viltvårdsfonden.
Tidigare år har följande organisationer fått bidrag: Jägarnas Riksförbund, Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar, Studiefrämjandet Riksförbundet, Svenska ADB Klubben, Svenska Jägareförbundet, Svenska Stövarklubben, Svenska Taxklubben och Svenska Älghundklubben.
Typ av bidrag
Bidrag ges antingen som organisations- eller verksamhetsbidrag och en sökande kan medges båda bidragstyperna. Organisationsbidrag ges i förhållande till organisationens medlemsantal, geografiska spridning och aktivitetsnivå och verksamhetsbidrag ges till stöd för en specifik verksamhet efter särskild prövning och som är förenat med resultatkrav.
Bidrag ur viltvårdsfonden beviljas i enlighet med förordningen (2021:12) om vissa bidrag ur viltvårdsfonden. Beslut om vilka som tilldelas bidrag beräknas fattas senast i början av 2025.
Positivt med samverkan i viltvården
Naturvårdsverket ser positivt på att åtgärder som främjar viltvården görs i samverkan inom en riksorganisation och dess lokalorganisationer för att få ett samlat grepp, och på så sätt möjliggöra större effekt. I de fallen är det bra om organisationerna samordnar sina ansökningar om bidrag när det finns ett organisatoriskt samband mellan flera sökande. Det kan till exempel handla om att de är verksamma inom samma område på olika nivåer.
Mer information
Ytterligare information om bidraget, förordningen och ansökningsformulär går att hitta på vår webbsida om viltvårdsfonden:
Kontakt
Kerstin Hultman-Boye, handläggare Viltanalysenheten, 010 – 698 18 61, kerstin.hultman-boye@naturvardsverket.se
Mona Hansers, enhetschef Viltanalysenheten, 010 – 698 14 20, mona.hansers@naturvardsverket.se