Beslut om licensjakt på 750 gråsälar

2024-04-12 NYHET Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön, det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1500. Huvudsyftet med licensjakten är att förebygga och hindra de skador som gråsäl orsakar det småskaliga yrkes- och fritidsfisket i Sverige.

Naturvårdsverket ansvarar för att fatta beslut om jakt på de olika sälarterna efter att ha hört Havs- och vattenmyndigheten. Baserat på nya faktaunderlag om hur gråsälarnas population ska nå sin maximala bärförmåga, har Havs- och vattenmyndigheten rekommenderat en större sänkning av det möjliga jaktuttaget på gråsälar. Mot bakgrund av detta och genomfört samråd med andra berörda myndigheter och organisationer, har Naturvårdsverket beslutat om ett möjligt uttag på 750 gråsälar. Detta är en halvering från tidigare år då det tillåtna antalet var 1500.

- Naturvårdsverket lägger stor vikt vid de yttranden som inkommit under beredningsprocessen och antalet gråsälar som nu får jagas är något fler än vad som i praktiken fällts de senaste två åren. Även om 750 gråsälar är ett lägre uttag än tidigare år, ger antalet ett utrymme att förhindra de skador gråsälarna orsakar och bedöms inte heller hota gynnsam bevarandestatus säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på viltförvaltningsenheten.  

Gråsälarna anses vara den sälart som orsakar mest skador inom det småskaliga yrkes- och fritidsfisket, vattenbruket och kan även påverka vissa fiskbestånd. Tidigare år har Naturvårdsverket fattat beslut om licensjakt på knubbsäl och skyddsjakt på vikare. Havs- och vattenmyndigheten har under beredningsprocessen yttrat att det endast finns utrymme för att ett fåtal vikare och knubbsälar kan fällas under 2024. På eget initiativ avstår därför Naturvårdsverket helt från att fatta beslut om jakt efter knubbsäl och vikare. Möjligheterna finns fortfarande kvar att ansöka om skyddsjakt.  

Område Rapporterade fällda gråsälar 2022/2023 Rapporterade fällda gråsälar 2023/2024
Sveriges Östersjökust 684 727
Fakta om gråsäl och jakt

Den totala gråsälspopulationen uppskattas vara 55 000 – 73 000 individer i hela Östersjön, med en tillväxthastighet på 4,9% i snitt från 2003–2023.

Skadorna orsakade av säl på fångst och redskap anges vara stora, varav drygt 14 mnkr per år har utbetalats i viltskadeersättningar 2022–2023 till yrkesfiskare. 

Följande jaktperioder gäller för licensjakt på gråsäl:

  • Från och med 20 april till och med 20 maj 2024
  • Från och med 6 juni 2024 till och med 15 januari 2025

Licensjakt skiljer sig från skyddsjakt på så sätt att det får bedrivas över större områden utan anslutning till de platser där de orsakar skador för exempelvis yrkesfisket. Skyddsjakt används i första hand för att begränsa lokala, akuta skador och skador från enskilda sälar.

Havs- och vattenmyndigheten har inte ansvar för jaktbesluten på gråsäl, men ansvarar bland annat för sälarternas förvaltningsplaner och övervakning av populationerna. Myndigheten har också ett särskilt ansvar för fiske och förvaltning av fiskbestånd. 

Jakt på säl (naturvardsverket.se)

Beslut om jakt på säl (naturvardsverket.se)

Kontakt 

Carl-Johan Lindström, chef viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket

010 – 698 15 75, carl-johan.lindstrom@naturvardsverket.se  

Johan Kling, avdelningschef för vattenresursförvaltningen, Havs- och vattenmyndigheten, 010-698 63 04  johan.kling@havochvatten.se