Unika naturområden riskerar att försvinna

2023-09-19 NYHET Framtiden för den unika naturtypen palsmyrar ser mörk ut. Sannolikt kommer många av dessa våtmarker bara finnas kvar i Sverige i några få årtionden till. Orsaken är att permafrosten i palsarna tinar i ett allt varmare klimat.

Palsmyrar är våtmarker med karakteristiska kullar eller mer vidsträckta upphöjningar kallade palsar. De finns i norra Sverige och andra kalla områden i världen. Palsar bildas när marken fryser och vattnet i marken omvandlas till permanent is. Palsmyrar är viktiga för den biologiska mångfalden, främst våtmarksfåglar, samt har betydelse för vattenreglering och som klimatindikator, med mera. 

Men klimatförändringarna utgör ett hot mot dessa unika ekosystem. På grund av den ökande temperaturen tinar permafrosten, vilket gör att palsarna gradvis bryts ner. 

– Det som är oroväckande är att vi inte ser någon tillväxt av palsar utan bara nedbrytning, redan vid dagens klimatförhållanden. Klimatförändringarna förutspås eskalera vilket kommer att accelerera denna nedbrytningsprocess. Det sydligaste området i Sverigemed välutbildade palsmyrar har redan förlorat sina palsar, förklarar Helena Öberg, handläggare på naturanalysenheten.

Forskare på palsmyrar har samlat sina bedömningar om kunskapsläget i en ny rapport på uppdrag av Naturvårdsverket. Bedömningen visar att flera palsmyrar, särskilt de som ligger på perifera platser, kan hamna i samma situation inom loppet av några decennier.

Ytterligare bedömning och prognos för palsmyrarna i Sverige kommer i slutet av 2024 genom Naturvårdsverkets miljöövervakning.

Samlat kunskapsläge om palsmyrar

Rapporten ger en samlad bild av Sveriges palsmyrar – deras förekomst, morfologi, vegetation, status, utveckling, med mera. Särskild vikt ligger vid aspekter som är relevanta för miljöövervakning av palsmyrar, framför allt processer sammanhängande med nybildning och tillväxt, nedbrytning och andra förändringar. Rapporten sammanfattar även en diskussion om palsmyrarnas status och framtida prognos. Syftet är att ge icke-experter, som på olika sätt kommer i kontakt med palsmyrar, en grundläggande kunskap om palsfenomet. Det gäller exempelvis personer verksamma inom statliga och kommunala myndigheter, utbildnings- och turistsektorn samt relevanta organisationer. 

Läs mer i rapporten om palsmyrar

Kontakt

Helena Öberg, handläggare, Naturanalysenheten
010-698 15 93
Helena.Oberg@Naturvardsverket.se