Nu blir vi bättre på att mäta livet i skogen

2023-10-31 PRESSMEDDELANDE I Naturvårdsverkets satsning på att utveckla nya DNA-metoder för miljöövervakning, har forskarna fördjupat sig i att utveckla metoder för att mäta DNA-spår av markorganismer i skogsmark.

Markorganismer spelar en av avgörande roll i jordens ekosystem. Nya DNA-baserade metoder ger nya möjligheter till identifiering och övervakning av svampar, bakterier och fauna i marken – organismer som tidigare har varit svåra att studera.

DNA-teknik ger bättre miljöövervakning

Markorganismer är känsliga indikatorer på markens egenskaper och biologiska processer, och kan ge värdefull information om ekosystemens status. Förändring av markens artrikedom kan ha långsiktig påverkan på skogens produktivitet och återväxt. DNA-baserad övervakning ger ökade möjligheter att minimera riskerna för långsiktiga förändringar i markens biologiska mångfald.

Riskabelt när vi inte vet hur ekosystemet fungerar

– Bristande kunskap om markorganismer gör att vi har svårt att förstå hur ekosystemen fungerar, hur de svarar på miljöförändringar, klimatförändringar och markanvändning. Det innebär att vi har ett dåligt förståelseunderlag för beslut, och gör oss väldigt utsatta i en föränderlig värld, säger Björn Lindahl, professor vid Institutionen för mark och miljö; Markbiologi, Sveriges lantbruksuniversitet, och projektledare för forskningsprojektet.

− Inom skogsbruket arbetar man med väldigt långa tidsperspektiv. Omfattande omställningar av markanvändning som kalhyggesbruk, hinner genomföras på stor skala innan man får en möjlighet att utvärdera de långsiktiga effekterna. När vi inte förstår hur ekosystemen fungerar blir detta väldigt riskabelt, fortsätter Björn Lindahl.

− Sedan är det också ett faktum att en betydande del av den biologiska mångfalden i landmiljön består av markorganismer. Har vi inte koll på hur det går för dessa kan vi inte säkert säga hur det går för den biologiska mångfalden i stort i dessa ekosystem, säger Ola Inghe, ansvarig för miljöövervakningsprogrammet Markinventeringen på Naturvårdsverket. 

Läs mer

Youtube video

Kontakt

Kari Stange, forskningssekreterare, Forskningsenheten Naturvårdsverket, 010-698 12 86, 076-115 17 20, kari.stange@naturvardsverket.se

Hannah Östergård Roswall, forskningssekreterare, Forskningsenheten Naturvårdsverket, 010-698 16 81, hannah.ostergard.roswall@naturvardsverket.se

Anneli Nivrén, presschef Naturvårdsverket, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se