Redovisning av regeringsuppdrag om att peka ut nya eller ändrade områden för energiutvinning till havs

2023-03-31 NYHET Den 31 mars redovisade Naturvårdsverket, genom Energimyndigheten, första steget i regeringsuppdraget om att peka ut nya eller ändrade områden för energiutvinning till havs.

Redovisningen består av ett planeringsunderlag för energiutvinning till havs som ska tas vidare av Havs- och vattenmyndigheten i steg två av uppdraget och där resultera i uppdaterade havsplaner som enligt uppdragets mål ska möjliggöra för ytterligare 90 TWh årlig elproduktion. Dagens havsplaner inrymmer områden motsvarande ca 20-30 TWh. 

Naturvårdsverket har analyserat och bedömt de föreslagna områdenas potential för vindkraft utifrån påverkan på i första hand fågel, fladdermöss och värden för friluftslivet. En annan utgångspunkt har varit myndighetens uppgift att verka för en hållbar utbyggnad av vindkraft.

Rätt planerad och placerad vindkraft är av stor vikt för att möjliggöra elektrifieringen som också kan bidra till att uppnå flera miljömål. Tidigare arbete och erfarenheter från den nationella vindkraftsstrategin på land, som togs fram tillsammans med Energimyndigheten 2021, har också varit en viktig utgångspunkt, inte minst i de delar som rört diskussioner om samexistensmöjligheter och prioriteringar. 

– Utmaningen har varit att försöka nå samsyn om de utpekade områdenas potential i planeringsunderlaget men här nådde vi inte riktigt ända fram. Underlaget kommer dock att utgöra en bra utgångspunkt för det fortsatta arbetet med havsplaneringen, säger Lena Odeberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Varje myndighet har haft till uppgift att analysera och bedöma potential och möjligheter utifrån sitt respektive ansvarsområde. Det finns nu ett underlag som tydligt redovisar vilken påverkan på olika intressen som utbyggnad inom olika områden kan förväntas ge, var det finns oförenliga intressekonflikter men också i vilka fall som särskilda hänsyn eller anpassningar kan möjliggöra för energiutvinning. 

Naturvårdsverket har bland annat fört fram vilka naturvärden – över vattenytan – och friluftslivsvärden som är särskilt viktiga att ta hänsyn till i samband med planering för vindkraft. Bland annat finns många områden längs Sveriges kuster, skärgårdar och yttre havsområden som är av internationell betydelse för fåglar, både häckande, övervintrande och förbiflyttande. Det gäller inte minst de vidsträckta grundområdena i Västerhavet och Östersjön.

När det gäller friluftslivsvärden är det framför allt i tysta områden med höga upplevelsevärden, som till exempel nationalparker, samt i kustnära områden som det ställs särskilda krav på hänsyn och anpassningar vid etableringar. 

Mer information finns på Energimyndighetens webbplats.

Kontakt

Lena Odeberg, handläggare, Naturvårdsverket, 010-698 10 57
lena.odeberg@naturvardsverket.se