Internationella forskare ska analysera referensvärdet för varg

2023-05-30 NYHET Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera det så kallade referensvärdet för antal vargar i Sverige. Referensvärdet är det lägsta antal vargar som måste finnas för att Sverige ska uppfylla EU:s krav.

Riksdagen och EU har slagit fast att Sverige ska ha ” en långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus”, enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Referensvärdet säger hur många vargar som måste finnas för att uppfylla direktivet. År 2019 rapporterade Sverige 300 som referensvärde och nästa rapporteringstillfälle är 2025.

Naturvårdsverket har anlitat de internationella experterna Nicolas Dussex (Norge) och Phil Miller (USA) som kommer att genomföra de vetenskapliga analyserna inom uppdraget.

– De analyser som ska göras inom uppdraget måste hålla hög vetenskaplig kvalitet och objektivitet och därför har vi anlitat två oberoende forskare som ska utföra analyserna. De kommer att analysera om det lägsta antalet vargar kan vara mellan 170 och 270 vargar och i så fall under vilka förutsättningar, säger Hanna Dittrich Söderman, projektledare på Naturvårdsverket.

Forskarna kommer att börja med att göra egna analyser var för sig. Dessa presenteras för Naturvårdsverket i en preliminär rapport under slutet av 2023. Därefter kommer forskarna också att redogöra för vilka slutsatser som man kan enas om. De preliminära rapporterna ska genomgå en vetenskaplig granskning och sedan färdigställas till en slutlig rapport under våren 2024. Naturvårdsverkets rapportering av uppdraget ska skickas in till regeringen i oktober 2024.

Eventuella frågor under uppdragstiden besvaras i första hand av Naturvårdsverket. 

Intervjuerna med forskarna

Kontakt

Hanna Dittrich Söderman, projektledare, regeringsuppdragsenheten

010-698 18 27

hanna.dittrich-soderman@naturvardsverket.se