Större områden och högre ersättning ska öka intresset för att skydda skog

2023-06-15 NYHET Det ska vara möjligt för skogsägare att formellt skydda större områden än i dag och ersättningen bör höjas i vissa fall. Det är några av totalt nio förslag som idag läggs fram till regeringen av Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen med syftet att göra det mer attraktivt att skydda skogar med höga naturvärden.

Biotopskydd är den vanligaste formen för formellt skydd av skog där skogsägare får ersättning för att undanta skogen från skogsbruk på grund av höga naturvärden. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på hur skyddsformen kan utvecklas och bli mer ändamålsenlig och attraktiv för markägare. Bland annat föreslås att biotopskyddsområden ska kunna vara dubbelt så stora och att ersättningen för naturvårdsavtal i fjällnära skogar höjs rejält.

Läs mer och ta del av de nio förslagen hos Skogsstyrelsen (www.skogsstyrelsen.se)

Kontakt 

Erik Norgren, handläggare, Naturvårdsverket, Erik.Norgren@naturvardsverket.se, 010 – 698 12 96

Bakgrund: Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen arbetar med flera uppdrag från regeringen som berör skog, bland annat flexibla biotopskydd och andra skydds- och ersättningsformer och väntansavtal, som nu redovisas, och en översyn av strategin för formellt skydd av skog, som fortfarande pågår. Uppdragen syftar bland annat till att skapa incitament för markägare att i högre grad föreslå områden med höga naturvärden på deras fastigheter till formellt skydd. Regeringsuppdragen är utfallet av den skogsutredning som genomfördes 2019 och som sedan resulterade i en skogsproposition.