Nya underlag om skogar av betydelse för biologisk mångfald

2023-06-01 NYHET Naturvårdsverket publicerar nya resultat från projektet "Kartering av kontinuitetsskogar" som Metria utfört på uppdrag av Naturvårdsverket. Karteringen är inriktad på den norra delen av landet och bidrar till en enhetlig nationell beskrivning av förekomsten av kontinuitetsskogar inklusive naturskogar på områdesnivå.

Karteringen preciserar områdena geografiskt med hög noggrannhet och är ett komplement till tex. riksskogstaxeringens aggregerade data. Kontinuitetsskogar omfattar olika skogstyper men de största arealerna finns i fjällnära skog, nordlig barrskog och skogs-myrmosaiker. 

Karteringen ger kunskap av betydelse i arbetet med EU:s strategi för biologisk mångfald och miljömålen. Kontinuitetsskogar är en av de vanligaste skogstyperna som får ett formellt skydd eller ingår i skogsbrukets frivilliga avsättningar. Total areal preciserad kontinuitetsskog i skogsmark inom nordlig (boreal) region uppgår till 3,9 miljoner hektar* varav 2,2 miljoner hektar ligger utanför formellt skyddade områden. 

Karteringen kan användas av olika aktörer som ett kunskapsunderlag på både strategisk och operativ nivå för att bevara och ta hänsyn till värdefulla skogar för biologisk mångfald, rennäring och friluftsliv. För detaljerade ställningstaganden om skyddsbehov och/eller brukande behöver områdena undersökas i fält.

Definition kontinuitetsskog av Skogsstyrelsen 2011: Kontinuitetsskog är skog som har naturvärden vars förekomst förklaras av att det under lång tid funnits lämpliga skogsmiljöer och substrat i just denna skog eller i dess närhet.

* Ytterligare arealer av kontinuitetsskog tillkommer då vissa områden inte kunnat karteras liksom att endast områden större än fem hektar ingår.

Karteringens resultat publiceras här:

Läs mer

Kontakt 

Olle Höjer, sakkunnig Områdesskyddsenheten, olle.hojer@naturvardsverket.se, Telefon: 076-115 16 57