Naturvårdsverket föreslår nya Natura 2000-områden för att skydda fåglar

2023-06-28 NYHET Naturvårdsverket föreslår att 19 nya Natura 2000-områden bildas och att 15 redan beslutade områden utökas för att skydda fåglar i havsmiljöer. Det rör sig om skärgårdsområden, grunda havsvikar och utsjöbankar långt från land. Vissa landområden som stränder och mindre öar av stor betydelse för marina arter ingår också i förslagen.

 Naturvårdsverket föreslår nu att regeringen tar beslut om nya Natura 2000-områden i havsmiljöer samt utökar flera befintliga områden, efter att förslag från länsstyrelserna har utvärderats.

–  Många fågelarter som är beroende av havsmiljöer är hotade idag. Vi hoppas att detta förslag kan bidra till att vända denna negativa utveckling, säger Claes Svedlindh, avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Förslagen är en följd av att EU-kommissionen har utvärderat Sveriges Natura 2000-nätverk och framfört att de anser att Sverige inte har tillräckligt många och stora Natura 2000-områden för fåglar i våra marina områden. 

Enligt uppdraget har länsstyrelserna särskilt bedömt om områden med stor betydelse för fåglar, som pekats ut av BirdLife International (IBA), även kan vara kvalificerade att bli Natura 2000-områden. 

–  Om regeringen beslutar att alla de föreslagna områdena ska bli Natura 2000-områden skulle ytterligare 3,3 % av Sveriges totala havsareal får ett formellt skydd. Därmed skulle Sverige skulle komma betydligt närmare miljömålet om skydd för marina miljöer, säger Claes Svedlindh. 

Natura 2000-områden enligt fågeldirektivet ger ett skydd för särskilt hotade fågelarter. Skyddet fungerar så att det blir tillståndskrav för åtgärder som hotar just dessa arter. 

Läs mer

Läs mer detaljer

Kontakt  

Claes Svedlindh, chef Naturavdelningen, 010-698 14 99, claes.svedlindh@naturvardsverket.se