Miljötillstånd klart för H2 Green Steel

2023-06-01 NYHET H2 Green Steel i Boden får tillstånd för produktion av stål från järnsvamp som tillverkats genom reduktion av järnmalm med vätgas. Metoden ger lägre fossila utsläpp än konventionell ståltillverkning.

Anläggningen kommer samtidigt att använda stora mängder energi och blir en av landets största utsläppskällor för flera metaller samt dioxin till luft. Naturvårdsverket har därför drivit frågor om just energiförbrukning och luftutsläpp i prövningen. 

– Vi är nöjda med den här domen. Vi har fått gehör för att bolaget ska begränsa de totala luftutsläppen av vissa miljö- och hälsofarliga ämnen och inte enbart reglera dessa som halter. Det är viktigt för att kunna synliggöra och värdera de samlade utsläppen från en så här stor verksamhet. De har genomgående valt bästa möjliga teknik som minskar energiförbrukning och utsläpp. Detta sätter en ny standard för stålverk i Sverige, säger Matthis Kaby, teknisk handläggare på Naturvårdsverkets miljöskyddsenhet.

I prövningen fick Naturvårdsverket även gehör för att verksamheten behöver utreda energibesparande åtgärder. Utöver det har H2 Green Steel åtagit sig att bedriva stora delar av råvaru- och materialhanteringen inomhus och under tak, vilket kommer att minska problem med damm och buller samt energiförbrukning. 

H2 Green Steels ansökan lämnades in i december 2021 och 1 juli 2022 fick verksamheten en tillåtlighets- och byggnadsdom och bolaget påbörjade arbeten veckan efter dom. Nu har dom för driften meddelats. Tillståndsprocessen har varit förhållandevis snabb för en så pass stor verksamhet. 

– Dialogen med bolaget har varit konstruktiv genom hela processen och vid den slutliga huvudförhandlingen kunde vi enas om flera villkorsförslag som domstolen sedan slutligen beslutat om. Det här visar att det är fullt möjligt för en stor och komplicerad verksamhet att få ett tillstånd på relativt kort tid. Det är positiva nyheter för de projekt som planeras inom den gröna omställningen, säger Lisa Johansson, tillförordnad enhetschef på miljöskyddsenheten

Fakta om processen

  • Bolaget startades hösten 2020
  • Samråd med myndigheter under 2021
  • Ansökan lämnades in till domstolen december 2021
  • Byggnation påbörjades sommaren 2022
  • Produktionsstart av förserier 2025
  • Full drift 2030 med planerad produktion av 5 miljoner ton stål

Fakta om miljöpåverkan vid full drift (enligt bolagets siffror)

  • Elförbrukning ca 20 TWh
  • Natur-/biogas ca 2,3 TWh
  • Sten-/biokol ca 0,3 TWh

Anläggningen kan komma att stå för över 10 procent av industrins luftutsläpp av bly, kvicksilver, koppar, zink och dioxin.  

Inga vattenutsläpp (utöver dagvatten) och få diffusa utsläpp

Mer läsning om Naturvårdsverkets del i processen:

H2 Green Steels planerade nyetablering utanför Boden

Kontakt

Matthis Kaby, matthis.kaby@naturvardsverket.se
Telefon: 073-3036406

Lisa Johansson, lisa.johansson@naturvardsverket.se
Telefon: 076-1158923