Markägare får ersättning i väntan på skydd av skog

2023-06-16 PRESSMEDDELANDE Med start 2024 får markägare ersättning i väntan på att ett områdesskydd bildas på deras mark. Väntansavtal kan användas inför alla typer av formellt områdesskydd, det vill säga biotopskyddsområde, naturreservat, nationalpark och naturvårdsavtal, och gäller skog.

Det beslutar Naturvårdsverket genom att slå fast nya riktlinjer i samband med att uppdraget om att utreda väntansavtal redovisas till regeringen. Regeringsuppdraget har genomförts i nära dialog med Skogsstyrelsen.  

 

Väntansavtal är ett naturvårdsavtal, som kan användas i väntan på en slutlig skyddsform. Det innebär att avtalet kan erbjudas alla berörda fastighetsägare som uppfyller kriterierna för väntansavtal. 

 

Kan bidra till att fler markägare tar initiativ till formellt skydd

Väntansavtal är ingen långsiktig skyddsform utan syftar till att underlätta bildandet av formellt skydd. Processen för att skydda ett område kan ta tid, ibland flera år. Detta beror bland annat på att ersättningsförhandlingarna kan vara komplicerade och ofta involvera flera fastigheter samtidigt.  

 

- Vi ser att väntansavtal underlättar för de markägare som vill bevara höga naturvärden genom formellt skydd och hoppas att möjligheten till ersättning under processen ska bidra till att fler lämnar in en intresseanmälan om formellt skydd, säger Ulrika Wahlström, projektledare för regeringsuppdraget. 

 

Viktigt att dialogen får ta tid 

Det är viktigt att förankringsprocessen vid områdesskydd sker i god dialog med den som äger marken. Myndigheterna strävar här efter att vara lyhörda och hitta lämpliga avgränsningar och föreskrifter utifrån markägarens situation. 

- Naturreservat och biotopskyddsområde ska finnas för all framtid. Samtidigt som processen för att bilda områdesskydd ska vara effektiv och inte ta onödigt lång tid är det viktigt att arbetet sker i god dialog med den som äger marken, säger Ulrika Wahlström. 

 

Att ingå ett väntansavtal innebär ingen förbindelse om att ett formellt skydd ska bildas, utan bägge parter kan avbryta processen. Avtalet används för att reglera vad som ska gälla i det aktuella området under den tid det tar för att bilda skyddet och innebär att markägaren avstår från all form av skogsbruk. Avtalstiden för väntansavtal är två år. Ersättningen uppgår till en fast schablonersättning om 500 kronor per hektar produktiv skogsmark och år. De nya riktlinjerna träder i kraft 1 januari 2024 

 

Läs mer

Kontakt

Ulrika Wahlström, handläggare Fastighetsenheten, 010-698 14 67, ulrika.wahlstrom@naturvardsverket.se

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se

 

Flera uppdrag om skog

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen arbetar med flera uppdrag från regeringen som berör skog, bland annat flexibla biotopskydd och andra skydds- och ersättningsformer och väntansavtal, som nu redovisas, och en översyn av strategin för formellt skydd av skog, som fortfarande pågår. Uppdragen syftar bland annat till att skapa incitament för markägare att i högre grad föreslå områden med höga naturvärden på deras fastigheter till formellt skydd. Regeringsuppdragen är utfallet av den skogsutredning som genomfördes 2019 och som sedan resulterade i en skogsproposition.