Lodjurspopulationen i Sverige oförändrad jämfört med 2022

2023-06-19 NYHET Resultaten från årets inventering visar att det finns drygt 1400 lodjur i Sverige. Det betyder att det inte skett någon större förändring i antalet djur, jämfört med föregående års inventeringsresultat.

I Sverige registrerades under den gångna vinterns inventering 242,5 familjegrupper, varav en delas med Norge. Det är i stort sett lika som föregående år då 246,5 familjegrupper inventerades. 

- Årets resultat räknat i antal lodjur är drygt 1400 individer och lodjurspopulationen ligger därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, som är 870 individer, säger Mona HansErs, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket. 

Andelen vuxna honor som föder ungar kan påverka populationstillväxten från ett år till ett annat, så kallad mellanårsvariation. Det är därför viktigt att se på inventeringsresultaten som en trend och inte dra slutsatser utifrån resultat av enskilda år.

Fakta om lodjursinventering

Inventering av lodjur pågår varje år från första oktober till sista februari. Inventeringsarbetet baseras på registrering av familjegrupper, det vill säga en hona och hennes unge/ungar. Utifrån dessa uppgifter uppskattas sedan ungefär hur många lodjur som finns i området. Övervakningen sker främst genom spårning på snö samt med hjälp av länsstyrelsens och allmänhetens viltkameror.

Jägarnas och allmänhetens observationer utgör också en viktig del i inventeringsarbetet och alla som vill kan rapportera och ta del av observationer via skandobs.se eller mobilappen Skandobs. Lodjur inventeras enligt gemensam metodik med Norge för att få jämförbara data mellan länderna. Resultatet sammanställs i en gemensam rapport från SLU Viltskadecenter och norska Rovdata, på uppdrag av Naturvårdsverket och norska Miljødirektoratet.

Mer information om inventeringen av lodjur finns på Naturvårdsverkets webbplats under ämnesområden.

Jakt och vilt.

Läs mer:

Kontakt 

Mona HansErs, chef Viltanalysenheten, 010-698 14 20, mona.hansers@naturvardsverket.se