Beslut om licensjakt på järv överlåts till norra Sverige

2023-06-28 NYHET Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på järv till samtliga län i norra rovdjursförvaltningsområdet.

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden: norra, mellersta och södra. Järvstammens utbredningsområde sträcker sig över de norra och mellersta förvaltningsområdena.  När referensvärdet för järv är uppnått för hela Sverige och ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån kan möjligheten att fatta beslut om licensjakt överlåtas till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet. 

Det här är första gången som Naturvårdsverket överlämnar rätten att besluta om licensjakt på järv. Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt ligger i linje med riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning. Länsstyrelserna i norra rovdjursförvaltningsområdet kommer nu att utreda om licensjakt på järv är möjlig utifrån de förutsättningar som finns både på rovdjursförvaltningsområdesnivå och på länsnivå. 

Vi har beaktat järvstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till beslutet. Mellersta förvaltningsområdet är däremot inte aktuellt för licensjakt i år. Miniminivån är inte uppnådd, vilket innebär att de formella förutsättningarna för en delegering inte är uppfyllda i mellersta förvaltningsområdet, säger Hanna Ek, biträdande chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. 

Jakttiden vid en länsstyrelses beslut om licensjakt på järv är 1 oktober-31 december. Det framgår av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av stora rovdjur (NFS 2022:4).

Kontakt

Hanna Ek, biträdande chef viltförvaltningsenheten, 010-698 10 96,

hanna.ek@naturvardsverket.se 

Maja Widell, vilthandläggare viltförvaltningsenheten, 010-698 19 21

maja.widell@naturvardsverket.se

Mer information