450 vargar i Sverige i vintras och spridningen söderut fortsätter

2023-06-01 NYHET Resultatet från inventeringsperioden 2022/23 visar att det finns cirka 450 vargar i Sverige. Det är i stort sett samma resultat jämfört med förra vintern då inventeringen visade cirka 460 vargar.

Vargstammen i Skandinavien inventeras årligen och på samma sätt i Norge och Sverige. Stammens storlek baseras på antalet registrerade familjegrupper, revirmarkerande par och revir med årsvalpar, sk föryngringar. Enligt den senaste inventeringen är stammen i stort sett lika stor jämfört med i fjol. Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2022/23 beräknas till cirka 510 vargar, varav cirka 450 i Sverige. 

– Vinterns inventering visade att det fanns ungefär lika många vargar som i fjol och att etableringen i södra Sverige fortsätter. Inavelsgraden ligger i princip på samma nivå som tidigare år, säger Mona Hansers, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket 

Vintern 2022-2023 har spridningen i södra Sverige expanderat till ytterligare nya län då ett nytt revir bildades på gränsen mellan Kronobergs och Kalmar län. I Skåne, Östergötlands, Jönköpings, Västra Götalands och Södermanlands län, som alla hade etablerade revir sedan tidigare, bildades också fler nya revirmarkerande par. Samtidigt har antalet vargrevir (familjegrupper och revirmarkerande par) i mellersta Sverige minskat. 

Detta är i linje med rovdjurspolitikens intentioner om att vargstammens koncentration minskas där den är som tätast och att utbredningsområdet i Sverige ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotlands län.

– Antalet vargar påverkar på vilket sätt vargstammen förvaltas. Naturvårdsverket kan delegera rätten att fatta beslut om licensjakt till länsstyrelsen, om förutsättningarna för licensjakt är uppfyllda. Vi kommer inom kort meddela om länsstyrelsernas beslutanderätt avseende licensjakt på varg, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. 

Fakta om varginventering 

  • Inventering av varg pågår från 1 oktober till 31 mars. Vid inventeringar registrerar man familjegrupper, vargpar som hävdar revir samt föryngringar under inventeringsperioden.
  • Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö, viltkameror samt DNA-analyser från urin och spillning.
  • Det totala antalet vargindivider i såväl revir som ensamma vandringsvargar beräknas därefter med hjälp av en omräkningsfaktor.
  • Sverige och Norge har ett välutvecklat samarbete kring rovdjursinventeringar och släpper varje år en gemensam rapport över inventeringsresultaten.

Kontakt 

Mona Hansers, chef Viltanalysenheten
Telefon: 010-698 14 20

Carl-Johan Lindström, chef Viltförvaltningsenheten
Telefon: 010-698 15 75