Nya kartskikt för att hitta nödbetesmarker

2023-07-04 NYHET Nu finns uppdaterade kartskikt som hjälper jordbruket att hitta nödbetesmarker under torra säsonger. Kartskikten pekar ut gräs- och ängsmarker som kan fungera som fodermarker för betesdjur.

Årets sommar kan bli lika torr som sommaren 2018, vilket kan innebära problem för jordbruket i stora delar av landet. Foderbrist för betesdjur är en av utmaningarna. För att mildra situationen kan nödbetesmarker tillfälligt användas i områden där det redan råder brist eller där det förväntas bli foderbrist. 

Under 2020 tog Naturvårdsverket fram kartunderlag (GIS-skikt) som pekar ut befintliga och potentiella gräs- och ängsmarker som samtidigt bidrar till biologisk mångfald och grön infrastruktur. Markerna är även potentiella fodermarker för betesdjur. Dessa kartskikt har nu uppdaterats med data från 2022 och kan användas av lantbrukare och handläggare på länsstyrelserna för att identifiera möjliga och lämpliga nödbetesmarker. 

Även om inte alla objekt i kartskiktet är aktuella, kan det ändå fungera som en utgångspunkt tillsammans med information från till exempel historiska kartor och lokal kunskap, för att hitta lämpliga marker när behovet uppstår, förklarar Göran Blom, handläggare på landskapsenheten på Naturvårdsverket.

Läs mer

De kompletterande kartskikten kan laddas ned från Naturvårdsverkets geodataportal, geodata.naturvardsverket.se

Läs mer om projekt för större betesfållor

Kontakt

För mer information, ta kontakt med:
Göran Blom, handläggare på landskapsenheten
goran.blom@naturvardsverket.se
010-698 17 11