Beslut om skyddsjakt på havsörn på Arlanda

2023-07-31 NYHET Med hänsyn till flygsäkerheten har Naturvårdsverket fattat beslut om skyddsjakt på havsörn inom området för Arlanda flygplats.

Under hösten 2022 har havsörnar vid flera tillfällen uppehållit sig inom flygplatsens område. Två incidenter där havsörn har kolliderat med flygplan har inträffat, men utan personskador. Då havsörnarna är stora i både omfång och vikt hade utgången kunna bli allvarligare. Jakten kommer att kunna utföras under tiden 1 augusti 2023 till 31 januari 2024 och beslutet gäller för jakt på en havsörn. 

 

-  Flygplatsen arbetar i första hand med att skrämma bort havsörnarna från flygplatsens område och arbetar aktivt med att göra flygplatsen så oattraktiv som möjligt för fågel och vilt, säger Marie Edvall på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.  

 

Havsörnen är en av Sveriges största fåglar med en kroppsvikt på mellan 4 och 7 kg, och ett vingspann på ungefär två meter. Havsörnen är fridlyst och omfattas av flera olika skyddsdirektiv, bland annat CITES-förordningen och Bernkonventionen. Från att tidigare varit klassad som akut hotad och senare sårbar enligt Sveriges nationella rödlistning har en positiv beståndsutveckling av havsörnen lett till att den idag i stället klassificeras som nära hotad. Populationen är ökande och antalet reproduktiva individer skattas till 1800 (1600–2000). 

 

Skyddsjakten kommer att göras på uppdrag av Swedavia som är de som fått tillståndet att bedriva skyddsjakt.

 

Länk till beslutet om skyddsjakt på havsörn (naturvardsverket.se)

 

Kontakt