Förutsättningarna för skyddsjakt på varg ska utredas

2023-07-18 NYHET Naturvårdsverket har fått ett nytt regeringsuppdrag om varg. Justeringar har även gjorts i ett pågående regeringsuppdrag som rör vargens referensvärde. Nu förbereder sig Naturvårdsverket för att genomföra uppdragen.

Det nya regeringsuppdraget handlar om förutsättningarna för skyddsjakt på varg och den vägledning som finns på området. Uppdraget ska redovisas senast 31 mars 2024.

Regeringen har tidigare gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, skyddsjakt efter varg kan utvecklas för att mer effektivt kunna förhindra skador på bland annat tamdjur orsakade av varg och bättre bidra till rovdjurspolitikens övergripande och långsiktiga mål, samt vid behov uppdatera aktuella riktlinjer om skyddsjakt på varg. Detta deluppdrag redovisades i mars 2023 till Regeringskansliet.

Naturvårdsverket ser att det nya uppdraget till stor del går i linje med det uppdrag som då redovisades. I redovisningen gjorde Naturvårdsverket bedömningen att, även om möjligheterna är begränsade, finns det ett behov av att utveckla skyddsjakten så att den ökar möjligheten att nå de rovdjurspolitiska målen. I redovisningen framgår även att dialogen med Viltskadecenter om vidare utveckling av skyddsjakten kommer att fortsätta, samt att Viltskadecenter kommer att få i uppdrag av Naturvårdsverket att uppdatera rapporten Rovdjur och hundar från 2007 och tillsammans med Naturvårdsverket se över de så kallade tumreglerna.

Det andra uppdraget handlar om en ändring av Naturvårdsverkets befintliga uppdrag om att utreda referensvärdet för antal vargar i Sverige för att bibehålla en gynnsam bevarandestatus. Det uppdraget ska redovisas senast 30 juni 2024. 

– Arbetet med att utreda vargens referensvärde är ett pågående uppdrag. En beställning av grundanalyserna från två forskargrupper kring referensvärdet för varg har gjorts och data bearbetas nu. När grundanalyserna från forskargrupperna kommer tillbaka senare i höst kommer de att granskas oberoende vetenskapligt så att de uppfyller de krav som regeringen begär säger Mona HansErs, enhetschef på Viltanalysenheten. 

Den interna beredningen av det nya respektive justerade regeringsuppdraget har påbörjats inom Naturvårdsverket. Nästa steg är uppdragsdialoger med Regeringskansliet för att diskutera uppdragens innehåll och förutsättningar.

Läs mer

Kontaktpersoner

v. 29 – Mona HansErs

mona.hansers@naturvardsverket.se

v. 30 –Marie Edvall

marie.edvall@naturvardsverket.se