Satsningen på vilda pollinatörer har gett resultat

2023-03-01 PRESSMEDDELANDE Pollinerande insekter är allvarligt hotade och har minskat både i Sverige och globalt. En treårig satsning ger nu resultat. Bland annat har vilda pollinatörer fått en ökad födotillgång, fler boplatser samt fler och bättre spridningsvägar. Naturvårdsverket har mellan 2020 och 2022 samordnat och väglett arbetet, där exempelvis 157 kommuner har arbetat med lokala åtgärder för att gynna vilda pollinatörer.

Hoten mot vilda pollinatörer innebär både en förlust av biologisk mångfald men kan även få långsiktigt negativa effekter på människans livsmedelsförsörjning.

Genom den treåriga satsningen med extra budgetmededel har Naturvårdsverket kunnat fördela ut medel till åtgärder för att förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer.  Det har resulterat i ett antal olika projekt som har genomförts i hela landet, både i stor och liten skala.

Vi bedömer att satsningen har gett resultat och att medvetenheten har ökat om tillståndet för vilda pollinatörer, vilka behov de har och vad som kan göras för att vända den negativa trenden. Det är viktigt att komma ihåg att alla kan göra något för att gynna vilda pollinatörer, säger Maria Widemo, chef för Artenheten på Naturvårdsverket.

Ett arbete som har engagerat

Arbetet med satsningen har involverat ett stort antal myndigheter och aktörer på lokal, regional och nationell nivå. Inom den lokala naturvårdssatsningen (LONA) har 157 kommuner runt om i Sverige beviljats projektmedel. Sammanlagt har 309 pollineringsprojekt startat, bestående av cirka 1 100 åtgärder. Projekten har resulterat i bättre förutsättningar för vilda pollinatörer, i form av ökad födotillgång, fler boplatser samt fler och bättre spridningsvägar. Många av projekten har även ökat kunskapen om vilda pollinatörer genom information till allmänhet och markägare och olika kunskapssammanställningar.

Naturvårdsverket har också fördelat medel till insatser inom arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper (ÅGP), för att hjälpa de allra mest hotade arterna av vildbin i södra Sverige. Det har förbättrat tillgången av bland annat de blommor och livsmiljöer som de är särskilt beroende av. Det är åtgärder som på sikt kommer att förbättra situationen. Redan nu har länsstyrelserna observerat nyetableringar av arterna i nygjorda bomiljöer, men för att säkerställa kunskap om satsningens resultat och effektivitet krävs uppföljning.

Tack vare satsningen har även många län kunnat genomföra inventeringar vilket har förbättrat kunskapsläget om arternas förekomst och utbredning.

– Ett omfattande och engagerat arbete har bedrivits i hela landet. Länsstyrelserna har haft en viktig roll i genomförandet av satsningen. Viktiga steg har tagits men situationen är fortfarande kritisk för de vilda pollinatörerna. Det krävs fortsatt arbete även när satsningen nu avslutas. I redovisningen pekar vi ut olika vägar för hur arbetet på bredden kan fortsätta säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Läs mer

Kontakt

Claes Svedlindh, chef naturavdelningen, Naturvårdsverket, 010-698 14 99, claes.svedlindh@naturvardsverket.se

Maria Widemo, chef artenheten, Naturvårdsverket, 010-698 12 17, Maria.widemo@naturvardsverket.se 

Elisabeth Öhman, projektledare för regeringsuppdraget, Naturvårdsverket, 010-698 15 34, Elisabeth.ohman@naturvardsverket.se

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se