Utsläpp av luftföroreningar minskar - men Sveriges åtaganden nås inte

2023-12-12 NYHET Sveriges utsläpp av luftföroreningar fortsätter att minska. Däremot förväntas Sverige ha svårt att klara sina utsläppsåtaganden för ammoniak och kväveoxider till 2030. För ammoniak överskrider dessutom Sverige fortsatt sitt åtagande för 2020.

Ny information om utsläppen från Nord Stream 12 januari 2024

Naturvårdsverket presenterar idag statistik för de svenska utsläppen av luftföroreningar 2022. För de flesta föroreningar fortsätter den nedåtgående trenden. 

Trots detta fortsätter Sverige att överskrida sina bindande EU-krav om minskade utsläpp för ammoniak som skulle ha uppfyllts till 2020. Enligt det senaste scenariot för utsläpp kan Sverige också få svårt att klara sina åtaganden för både ammoniak och kväveoxider till 2030.  

Utsläppen av ammoniak, som till största delen kommer från jordbruket, ökade marginellt mellan 2021–2022. Sedan 2015 har utsläppen av ammoniak endast minskat med cirka fem procent. Detta kan jämföras med utsläppen av kväveoxider som minskat med nästan 25 procent under samma period. De största källorna till kväveoxidutsläpp är vägtrafik, industri, arbetsmaskiner och el- och värmeproduktion.

–  Det är tydligt att mer behöver göras för att klara Sveriges åtaganden. I samband med den uppdatering som ska ske av Sveriges luftvårdsprogram har Naturvårdsverket i samarbete med andra myndigheter lämnat förslag till regeringen hur utsläppen kan minska ytterligare berättar Roger Sedin, chef på Luftenheten, Naturvårdsverket. 

Nord Stream läckaget påverkade vissa utsläpp 

Utsläppen av flyktiga organiska ämnen ökade kraftigt mellan 2021 och 2022. Denna ökning beror på utsläpp från läckaget från gasledning Nord Stream i september år 2022. På Naturvårdsverkets webbplats redovisas inte utsläppen från denna läcka i diagrammen, eftersom det skulle leda till svårigheter att tolka trenderna. De kommer dock ingå i rapporteringen till EU och FN enligt riktlinjerna från FN:s klimatkonvention. 

De sektorer som ingår i statistiksammanställningen är arbetsmaskiner, avfall, egen uppvärmning av bostäder och lokaler, el- och fjärrvärmeproduktion, industri, inrikes transporter, jordbruk samt produktanvändning. 

Läs mer

Kontakt:

Johan Genberg Safont, handläggare Luftenheten, 010 698 13 02,  Johan.genberg.safont@naturvardsverket.se

Hakam Al-Hanbali, handläggare Luftenheten, 010 698 14 17, Hakam.Al-Hanbali@naturvardsverket.se

Maria Ullerstam, handläggare Luftenheten, 010 698 10 05,  Maria.Ullerstam@naturvardsverket.se 

Fakta om luftföroreningar och hälsoeffekter

Luftföroreningar påverkar både hälsa och miljön. WHO bedömer att förorenad utomhusluft orsakar cirka 4 miljoner förtida dödsfall i världen per år. Svenska studier uppskattar att luftföroreningar orsakar tusentals förtida dödsfall i Sverige varje år. Luftföroreningar kan ställa till problem lokalt, till exempel för människors hälsa, när höga halter uppstår nära en föroreningskälla eller inom ett tätt befolkat område. Luftföroreningar kan även transporteras långa sträckor och påverka hälsan och ekosystemet långt från där de släpptes ut. För att nå miljökvalitetsmålet Frisk luft måste utsläppen minska lokalt, nationellt och internationellt.