Insatser för friluftsliv ger resultat – men tillgången till natur behöver säkras
2023-12-20 PRESSMEDDELANDE Naturvårdsverkets uppföljning av Sveriges tio friluftslivsmål visar att grundförutsättningarna för friluftslivet har försämrats, särskilt i och kring tätorter. Samtidigt genomför aktörer i samhället många insatser för friluftslivet som har gett resultat.
Uppföljningen visar att flera av målen har en positiv utveckling. Samtidigt finns det tydliga utmaningar kopplat till både tillgång till natur och hur tillgänglig naturen är. Nåbarhet med kollektivtrafik, bristande information om naturområden och exploatering av tätortsnära natur påverkar utvecklingen negativt.
– Det mesta tyder på att viktiga förutsättningar för att utöva friluftsliv, till exempel att det finns natur att vara i, har försämrats. Detta är extra tydligt i den tätortsnära naturen, och påverkar därför möjligheten att utöva friluftsliv i vardagen, säger Karin Dunér, avdelningschef på Naturvårdsverket.
Uppföljningen redovisar resultat av åtgärdsarbetet, en utvecklingsriktning för målen de närmaste åren samt viktiga insatser för att stärka förutsättningarna för friluftsliv framöver.
– Det är hoppfullt att se att olika aktörer i samhället har genomfört många insatser för friluftslivet som har gett resultat. Utvecklingsriktningen för målen går att ändra om satsningar, resurser och målmedvetet arbete genomförs, säger Mia Yri, enhetschef på Friluftslivsenheten.
Grundförutsättningarna för friluftslivet försämras
Tre av målen bedöms ha positiv utvecklingsriktning de närmaste åren, medan tre har neutral, två negativ, och ytterligare ett har oklar utvecklingsriktning.
Samtidigt som det görs stora insatser för att nå friluftsmålen finns det också trender och åtgärder som motverkar att målen nås. En sådan är den sänkta budgeten för skötsel av värdefull natur, vilket påverkar möjligheten för friluftslivsåtgärder i bland annat skyddade områden och i kommunerna.
Målövergripande åtgärdsförslag kan stärka arbetet
Då friluftslivsmålen spänner över många politikområden och flera av målen överlappar så har Skogsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Skolverket, Boverket och Naturvårdsverket i samverkan tagit fram målövergripande förslag.
– Dessa åtgärdsförslag bidrar till att uppfylla flera mål och om de genomförs bedöms de ha god potential att förstärka arbetet med friluftsliv vilket i sin tur bör leda till en mer positiv utveckling för friluftslivsmålen, säger Mia Yri.
Om uppföljningen
Naturvårdsverket har, tillsammans med uppföljningsansvariga myndigheter, för tredje gången följt upp insatserna för Sveriges friluftlivsmål. De friluftslivspolitiska målen handlar i stort om att utveckla och bedriva åtgärder för att förutsättningarna för friluftslivsutövandet ska förbättras. Viktiga utgångspunkter för målen är att alla människor ska ha möjlighet till naturupplevelser, välbefinnande, social gemenskap och kunskap om natur och miljö. Syftet med uppföljningen är att ge underlag till regeringens friluftspolitik.
Kontakt
Mikael Proos, handläggare Friluftslivsenheten, 010-698 14 21 Mikael.Proos@Naturvardsverket.se
Mia Yri, chef Friluftslivsenheten, 010-698 17 72, Mia.Yri@Naturvardsverket.se
Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se
Fler ägnar sig åt friluftsliv
Under covid-19 pandemin var det många som hittade ut i naturen och uppföljningen visar att denna trend tycks bestå till viss del.
Det bostadsnära friluftslivet dominerar fortsatt och utövas vanligtvis inom bebyggda områden, i skogen eller i anslutning till vatten. Andelen av befolkningen som uppger att de är ute i naturen mycket ofta eller ganska ofta på helger respektive vardagar har ökat något och andelen som aldrig är ute i naturen på vardagar har minskat. Det enkla och vardagliga friluftslivet är fortsatt starkt och har stärkts ytterligare i samtliga åldersgrupper under pandemiåren.
Andelen personer som upplever att fritidsaktiviteter inte utövats i önskvärd omfattning har minskat tydligt år 2021 jämfört med år 2018. Avsaknad av tid är fortfarande det största hindret för utövande av friluftsliv. Andelen personer som uppger detta har dock minskat tydligt år 2021 jämfört med år 2018.