Fortsatt samverkan för Sveriges delar av en hållbar europeisk batterivärdekedja

2023-12-04 NYHET För att Sverige ska kunna bidra till en hållbar europeisk batterivärdekedja är det avgörande att följa utvecklingen utifrån en gemensam lägesbeskrivning och att aktörer inom batteriområdet fortsätter samverka. Detta är de övergripande slutsatserna i det gemensamma regeringsuppdrag som Naturvårdsverket, Statens energimyndighet och Sveriges geologiska undersökning (SGU) nu redovisar.

Utvecklingen inom batteriområdet går fort och konkurrensen är hög. Samtidigt har Sverige och Europa goda möjligheter att utveckla en resurseffektiv batterivärdekedja som bättre tar hänsyn till sociala och miljömässiga dimensioner av hållbarhet än den globala konkurrensen gör. 

För att Sverige ska kunna bidra till en hållbar europeisk batterivärde kedja krävs omgående insatser inom akademi och näringsliv för att möta påtagliga kompetensförsörjningsbehov. Dessutom krävs skyndsamma insatser för att säkra försörjningen av primära och sekundära råvaror som utvinns, bearbetas och tillvaratas med största möjliga hänsyn till miljön. För att detta ska lyckas behöver aktörer inom batteriområdet samverka och koordinera sitt arbete.

Lägesbeskrivning som grund för dialog och handling

Myndigheterna har inom ramen för uppdraget arbetat fram en metod för att kunna följa utvecklingen inom batteriområdet utifrån några relevanta parametrar. För att ta rätt beslut och agera i takt med den snabba utvecklingen behövs en förståelse för batterivärdekedjans status bland aktörer inom batteriområdet. En gemensam lägesbeskrivning är även en mycket viktig grund för dialog mellan aktörer, vilket möjliggör samverkan och koordinerat arbete.  

Den gemensamma lägesbeskrivningen är ett styrkort. Styrkortet består av ett antal perspektiv med tillhörande indikatorer. Dessa kan användas för att följa upp och utvärdera Sveriges del av en hållbar europeisk batterivärdekedja. Baserat på de behov de tre myndigheter har identifierat föreslås att regeringen beslutar om ett nytt uppdrag där Statens energimyndighet kan fortsätta utveckla, ta fram och publicera lägesbeskrivningen.

Aktörer behöver fortsätta samverka

Myndigheterna har också identifierat att fortsatt samverkan mellan aktörer på batteriområdet är avgörande för att utvecklingen på batteriområdet ska gå i rätt riktning. Naturvårdsverket, Statens energimyndighet och SGU kommer fortsätta samverka inom ramen för befintliga eller nya uppdrag genom fördjupad myndighetssamverkan, till exempel utifrån arbete med kritiska råvaruakten och batteriförordningen.

Ladda ner rapporten Fortsatt samverkan kring Sveriges delar av en hållbar europeisk batterivärdekedja.

Om uppdraget

Naturvårdsverket fick i uppdrag av regeringen att tillsammans med Statens energimyndighet och SGU utveckla samverkan för Sveriges delar av en hållbar europeisk batterivärdekedja. Uppdraget var att myndigheterna ska fortsätta utveckla en bred dialog och samverkan kring batterirelaterade förutsättningar tillsammans med relevanta aktörer från hela batterivärdekedjan. Det ingick också i uppdraget att myndigheterna skulle föreslå ändamålsenliga indikatorer för utvecklingen av en hållbar batterivärdekedja och en plan för uppföljning och utvärdering av utvecklingen.

Kontakt

Daniel Berlin, projektledare, Naturvårdsverket
daniel.berlin@naturvardsverket.se