Färre pappersförpackningar återvinns i Sverige

2023-12-01 NYHET Mängden förpackningar ökar i Sverige. Samtidigt ökar inte återvinningsmängderna i samma takt. Vi har bland annat blivit sämre på att återvinna kartong- och pappersförpackningar.

Idag publiceras Sveriges statistik över hur bra landet har varit på att återvinna förpackningar under 2022. Siffrorna visar att vi bland annat har blivit sämre på att återvinna kartong- och pappersförpackningar. Cirka 78 procent av alla kartong- och pappersförpackningar återvanns under förra året.

– Statistiken bygger på marknadens egna uppgifter och siffrorna över återvinningsmängderna är tillförlitliga. Nu når vi bara två av nio återvinningsmål. Året innan, 2021, nådde vi fyra mål. Bland annat nådde vi då även målet för pantburkar, förklarar Fredrik Khayati, handläggare på miljögifts- och analysenheten.

Sverige når nu bara återvinningsmålen för konservburkar (förpackningar av järnbaserad metall) och aluminiumförpackningar.

– Målen finns där för att vi behöver återcirkulera resurser mer effektivt, både i Sverige och Eu. Vi behöver minimera den totala mängden avfall och designa förpackningar så att de håller längre, återanvänds eller att materialet går att återvinna, berättar Fredrik Khayati.

Över 60 kilo pappförpackningar per person

Publicerad statistik visar att vi i Sverige använde nära 1,3 miljoner ton förpackningar till våra varor och transporter under 2022.

– Omräknat innebär 1,3 miljoner ton förpackningar cirka 130 kilo per person. Papp, kartong och wellpapp är de förpackningsmaterial som användes i störst mängd, över 60 kilo per person, berättar Fredrik Khayati.

Plastförpackningarna har ökat med nära 30 procent

På längre sikt har förpackningsmängderna ökat, även om det varierar mellan olika typer av förpackningar. Till exempel har både mängden plastförpackningar och kartong- och pappförpackningar ökat med nära 30 procent sedan 2012. Statistiken bygger dock på uppgifter från alla företag som tar sitt producentansvar för förpackningarna. Det finns ett stort antal företag som medvetet eller omedvetet inte har tagit sitt ansvar. Det gör att den beräknade totalmängden förpackningar sannolikt är underskattad.

Läs mer

Kontakt

Fredrik Khayati, miljögifts- och analysenheten
010-698 18 38 
Fredrik.Khayati@Naturvardsverket.se
avfallsstatistik@naturvardsverket.se