Ett viktigt steg mot förändring i den internationella vargförvaltningen

2023-12-21 NYHET EU-kommissionen föreslår ändring av vargens skyddsstatus, detta kommunicerades i ett pressmeddelande 20 december. Vargen ska enligt förslaget flyttas från bilaga 2 till 3 i Bernkonventionen, det vill säga gå från strikt skyddad till skyddad art. Om artens status ändras i Bernkonventionen kan det i sin tur göra det möjligt att även ändra vargens status i art- och habitatdirektivet.

Om beslut fattas kan det innebära att möjligheten att förvalta arten genom jakt underlättas. Förslaget kommer att diskuteras inom EU innan det lämnas till Bernkonventionen. Gällande regelverk och därmed skyddsstatus gäller tills annat är beslutat.

-         Detta kan bli ett viktigt steg mot förändring i den internationella vargförvaltningen. Förvaltning av varg är idag omgärdat av strikta juridiska ramar när det gäller möjligheten att besluta om jakt. Om detta blir verklighet ökar handlingsutrymmet inom förvaltningen, något som Naturvårdsverket ser positivt på, säger Carl-Johan Lindström, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Sverige ställde sig bakom ett liknande förslag till omklassificering av varg i Bernkonventionen som inkom från Schweiz 2022, men då röstades det ner av en majoritet av EUs medlemsstater. Det återstår att se hur medlemsstaterna denna gång ställer sig till EU-kommissionens förslag.

I höstas begärde EU-kommissionen in underlag angående vargens status och skador orsakade av varg från myndigheter och organisationer i medlemsstaterna. Naturvårdsverket bidrog med data kring vargpopulationens storlek och genetik i Sverige samt om skador inom tamdjurshållningen. Dessa data har nu vägts in i kommissionens samlade rapport.

EU-kommissionen lyfter i sin rapport fram Sverige som ett gott exempel och föredöme när det gäller övervakning och inventering av vargpopulationen (The situation of the wolf in the European union, sid 67-68).

Mer information:

EU-kommissionens pressmeddelande Proposed change in the international status of the wolves (europa.eu)

EU-kommissionen föreslår ändring av vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen - Regeringen.se

The situation of the wolf (canis lupus) in the European union - Publications Office of the EU (europa.eu)

Kontakt

Carl-Johan Lindström, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, tel 010-6981575, carl-johan.lindstrom@naturvardsverket.se