Rekordnivåer i svenskarnas textilkonsumtion

2023-04-25 NYHET Textilkonsumtionen har ökat kraftigt i Sverige sedan pandemin och åren 2021 och 2022 uppgår konsumtionen till rekordnivåer. Dagens svenska textilkonsumtionen har en stor påverkan på miljö- och klimat.

Svenskarnas konsumtion av textilier har fortsatt öka efter pandemin. 2022 uppgick nettoinflödet av textilier (importen minus exporten) till 15,2 kilo per person i Sverige. Året innan, 2021, var nettoinflödet per person 14,8 kilo. 

Den ökade textilkonsumtionen kan med stor sannolikhet delvis förklaras av ett uppdämt behov av nya kläder och textilier efter pandemin.  Men konsumtionen av nya textilier har fortsatt öka även det senaste året, något som inte bara pandemin kan förklara, säger Olof Dunsö, handläggare som arbetar med miljögifts- och avfallsanalys på Naturvårdsverket.

Under pandemin, när vi tillbringade mindre tid på arbetsplatser och i sociala sammanhang, minskade klädinköpen. Nettoinflödet av textilier var då nere på 12 kilo per person. 

Men de senaste två årens siffror är höga även vid en jämförelse med åren innan pandemin. Nettoinflödet av textilier låg på drygt 13,5 kilo per person mellan åren 2015 – 2019.

Ökad konsumtion av hemtextilier och herrkläder

2021 då textilkonsumtionen började öka var det framför allt konsumtionen av hemtextilier som ökade. 

Under 2022 har konsumtionen av alla typer av kläder ökat. Kläder för män och pojkar ökade särskilt mycket, från 2,4 till 3 kilo. Det är den största ökningen som uppmätts för herr- och pojkkläder .

Stort intresse för hållbarhetsfrågor hos svenskarna

I slutet av 2020 genomförde Naturvårdsverket en konsumentundersökning om svenskarnas kunskap, beteende och attityd kopplat till textilkonsumtion. Resultatet visade att intresset för hållbarhetsfrågor var stort och att medvetenheten om textiliers miljö- och hälsopåverkan ökade mellan 2019 och 2020.

Att textilkonsumtionen fortsätter uppåt är anmärkningsvärt, med tanke på att vi befinner oss i en lågkonjunktur och med tanke på att många nu är medvetna om de miljö- och klimatproblem som är kopplade till konsumtion, säger Yvonne Augustsson, handläggare som arbetar med textilkonsumtion på Naturvårdsverket. 

Statistiken är sammanställd av Naturvårdsverket och bygger på import- och exportstatistik från SCB.

Nettoinflödet är den data som visar textilkonsumtionen i Sverige. I denna data ingår företagens import, inte privatpersoners. Privata textilinköp från e-handelsföretag i andra länder inom EU ingår inte i statistiken.

Läs mer:

Textilkonsumtion, kilo per person i Sverige

 

Kontakt

Yvonne Augustsson, handläggare Resurseffektivitetsenheten, 010-698 10 10, Yvonne.Augustsson@Naturvardsverket.se

Olof Dunsö, handläggare Miljögifts- och avfallsanalysenheten, 010-698 18 36, Olof.Dunso@Naturvardsverket.se