Ny forskning om planeringsstöd för vindkraft
2023-04-11 NYHET En ny rapport från Vindval ger förslag på hur regionalt stöd för vindkraftsplanering kan utformas. Forskare vid KTH har utvecklat ett planeringsstöd för landbaserad vindkraft på regional och kommunal nivå.
Forskarna vid KTH har använt metoden rumslig flermålsanalys. Det har resulterat i ett verktyg som integrerar olika hållbarhetsmål och kan fungera som stöd för dialog i planeringsprocessen. Verktyget tillämpades i två fallstudier i länen Västernorrland och Västra Götaland där metoderna utvecklats och testats.
Faktorer som begränsar utbyggnad – till exempel vindresurs, elnät, boendemiljö och friluftsliv – identifieras och viktas. Metoden följer tre steg: först filtreras begränsningsytor bort. Därefter avgränsas områden med hög potential och sedan filtreras områden med hög konfliktgrad bort.
Tydlig bild av möjligheter och begränsningar
Testen av metodstudien visade till exempel att begränsningen kring bostäder medförde att 44 procent av länets landyta begränsades i Västernorrlands län och 89 procent begränsades i Västra Götaland. Studiens genomgång av begränsande faktorer visade att mellan ca 6 och 9 procent av landytan i Västernorrland, och ca 5 procent av landytan i Västra Götaland skulle kunna vara lämpliga områden för kommunerna att behandla i sin vindkraftplanering. Vissa kommuner saknade lämpliga områden. Forskarna poängterar att ovanstående är exempel på vad som kan utläsas av metodstudien. Såväl faktorer som begränsningar kan tillkomma, tas bort och ändras.
Kommunernas kapacitet kan stärkas
Rapporten Regionalt planeringsstöd för vindkraft pekar på svårigheter inom kommunal planering och beslutsfattande att hantera de komplexa teknisk-ekonomiska, sociala och miljömässiga utmaningarna som en vindbruksplanering innebär. Regionala samverkansplattformar kan ge kommunerna stöd för att använda flermålsanalys samt att ta in underlag som till exempel särskild expertis eller nationellt/regionalt perspektiv i kommunala planeringsprocesser. Detta skulle stärka kommunernas kapacitet för vindbruksplanering och kunde göras med stöd från respektive länsstyrelse.
Forskarnas analyser av kommunala policydokument och vägledande domar om vindkraft, visar att rennäring och försvarsintressen ses som särskilt svåra att hantera, men även möjligheter till elnätsanslutning. Uppdaterade planeringsunderlag, exempelvis nätutvecklingsplaner på regional och lokal nivå, kan utgöra ett underlag inom kommunal vindkraftsplanering och regionala samverkansprocesser kring vindkraft.
Den nationella strategins metodik utvärderas
Rapporten knyter an till Energimyndigheten och Naturvårdsverkets nationella strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad som presenterades 2021. Den utgick från att förutsättningar behöver skapas för ca 100 TWh vindkraft till 2040-talet. Senare analyser har visat att behovet av ny elproduktion troligen är högre.
I strategin föreslogs att länsstyrelserna skulle ges i uppdrag att genomföra regionala analyser och ta fram planeringsunderlag för kommunernas planering för vindkraft. Två län, Värmland och Dalarna, har startat regionala analysprojekt utifrån strategin.
- Resultaten från forskningsprojektet blir ett värdefullt underlag när vi ska utvärdera och vidareutveckla strategins metod som nu testas i Värmland och Dalarna. Forskarna lyfter analysunderlagens roll som i första hand dialogverktyg och stöd in i de kommunala planeringsprocesserna. Hur viktning och rangordning av olika parametrar och värden kan tydliggöras på ett transparent sätt, är något av det som vi tar med oss, säger Lena Odeberg, handläggare vid samhällsplaneringsenheten på Naturvårdsverket.
Från vindbruksplanering till landskapsplanering
En samordnad vindbruksplanering skulle, enligt forskarna bakom rapporten, i förlängningen kunna ingå i någon typ av integrerad landskapsplanering. Där behandlas många intressen samtidigt och i förebyggande syfte, vilket kan medverka till en hållbar utveckling av elsystemet.
Forskningsprojektet ingår i Vindvals utlysning om planering och de avvägningar mellan miljö och socio-ekonomiska intressen som måste göras. Syftet med utlysningen var att utveckla metoder och verktyg för att göra sådana avvägningar.
Länk till rapporten Regionalt planeringsstöd för vindkraft
Forskningsprogrammet Vindval handlar om vindkraftens påverkan på människor, natur och miljö och är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket.
Läs mer
Kontakt
Kerstin Jansbo, programchef, Vindval Tel: 010- 698 14 56