Sälar på klippor, till viltkonferensen

Viltkonferensen 2024

Här hittar du dokumentationen från Viltkonferensen 2024 som ägde rum 12-13 mars 2024.

Konferensen hade flera teman: Viltsjukdomar & vildsvinsförvaltning, viltövervakning samt säl och skarv.

DAG 1

Viltsjukdomar och vildsvinsförvaltning

Viltsjukdomsövervakningen 75 år

Varför och hur genomförs viltsjukdomsövervakning? Erik Ågren, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), ger en historisk överblick när fallviltsövervakningen firar 75 år, och berättar mer om vad som kommer vara aktuellt inom viltsjukdomsövervakning framöver.

Viltsjukdomsövervakning 75 år (Youtube) 

Naturvårdsverket och viltsjukdomar

Jens Andersson och Erica Stigblom från Naturvårdsverket berättar om Naturvårdsverkets roll i arbetet med viltsjukdomar. 

Naturvårdsverket och viltsjukdomar (Youtube)

Medborgarforskning: Vilka bidrar med fallvilt till övervakning av viltsjukdomar?

Aleksija Neimane, SVA berättar om vilka som bidrar med fallvilt till SVA och varför de gör det. Åsa Waldo och Maria Johansson, Lunds universitet, presenterar vad som motiverar människor att skicka fallvilt till SVA. Efterföljande workshop om hur vi kan bidra till att fler vill rapportera in fallvilt och hur olika hinder för att skicka fallvilt kan hanteras.

Medborgarforskning: Vilka bidrar med fallvilt till övervakning av viltsjukdomar? (Youtube)

Vildsvinets ekologi – vad är relevant för smittbekämpning?

Evelina Augustsson, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), ger en inblick i vildsvinets ekologi. Hur kan kunskaper om exempelvis vildsvinens hemområden, rörelsemönster och täthet hjälpa oss i bekämpningen av afrikansk svinpest? 

Vildsvinets ekologi - vad är relevant för smittbekämpning? (Youtube)

Afrikansk svinpest: vad har vi gjort och vad har vi lärt oss?

När afrikansk svinpest bröt ut blev det snabbt en riksnyhet. Karl Ståhl, SVA, Maria Cedersmyg, Jordbruksverket och Lars Björk, Svenska jägareförbundet, presenterar kunskapsläget kring sjukdomen, dess historik och hur bekämpningen i Fagersta gick till. Vad kan vi lära oss inför framtiden? Magdalena Bostedt, länsveterinär i Västmanland, ger en inblick i länsstyrelsens och kommunens arbete med de lokala utmaningarna som restriktionerna innebar. 

Afrikansk svinpest: vad har vi gjort och vad har vi lärt oss?

DAG 2

Aktuellt i viltpolitiken

Camilla Frisch, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, berättar om aktuella frågor inom viltpolitiken, bland annat flera regeringsuppdrag gällande varg, en översyn av jaktlagstiftningen och bakgrunden till utredningen om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet.

Aktuellt i viltpolitiken (Youtube)

Utredningen om ny jakt- och viltvårdsmyndighet

Utredningen om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet ska redovisas om cirka ett år. Utredare Susanna Löfgren, länsråd vid Länsstyrelsen Jämtland, berättar mer.

Utredningen om ny jakt- och viltvårdsmyndighet (Youtube)

Viltövervakning

Teknikens möjligheter och framtidens viltövervakning

Jens Andersson, Naturvårdsverket, introducerar passet  och talar om tekniska möjligheter inom viltövervakningen. Vad menas egentligen med viltövervakning, varför behövs det och vad tror Naturvårdsverket om framtiden?

Teknikens möjligheter och framtidens viltövervakning (Youtube)

Vad finns det för utmaningar och möjligheter med viltkameror och AI? John Odden från NINA (Norsk institutt for naturforskning) berättar om erfarenheter från 14 års lodjurs- och viltövervakning i Skandinavien och forskningssatsningen Scandcam, som är ett samarbete mellan NINA, länsstyrelser och SLU.

SCANDCAM: Utmaningar och lärdomar från 14 års lodjurs- och viltövervakning (Youtube)

Filip Ånöstam, Svenska Jägareförbundet, berättar om projektet viltbild.se som är ett samverkansprojekt mellan Svenska Jägareförbundet och SLU. 

Digital viltövervakning - nästa generations viltövervakning (Youtube) 

Magali Frauendorf, SLU, berättar om olika system för hantering av viltkamerabilder, vilka möjligheter som finns med AI, till exempel i uppskattningar av viltreproduktion, och hur AI används i andra länder. 

Viltkamerornas potential för att övervaka viltstammarnas kvalitet och möjligheterna med AI (Youtube)

Säl och skarv

Hur många skarvar finns det och vad sysslar de med?

Nils Mårtenson, Naturvårdsverket, presenterar det pågående regeringsuppdraget om storskarv och om den reviderade nationella förvaltningsplanen för storskarv.

Regeringsuppdrag storskarv (Youtube)

Paula Jonsson, Länsstyrelsen i Stockholm, berättar om förvaltningen av storskarv i länet och vad olika åtgärder inneburit.  

Skarvförvaltning i Stockholms län (Youtube)

Karl Lundström, SLU, berättar om riksinventeringen av storskarv 2023 och om pågående projekt om storskarvens ekologi i Sverige.   

Hur många skarvar finns det och vad sysslar de med? (Youtube)

Vad vet vi egentligen om predatorernas påverkan på fiskbestånden och varför vet vi inte mer? Karl Lundström, SLU, berättar om den senaste kunskapen om relationen mellan ökande säl- och skarvpopulationer och de många minskande fiskbestånden.  

Predatorernas påverkan på fisk: Varför så mycket fokus på skarv och säl? (Youtube)

Sälen – en komplex fråga för förvaltningen

Andrea Ljung, Havs- och vattenmyndigheten, och Christine Aminoff, Naturvårdsverket, berättar om hur fördelningen av sälförvaltningen är uppdelad mellan olika myndigheter, hur skydds- och licensjakt kan användas som olika förvaltningsverktyg samt vad som är aktuellt inom sälförvaltningen framöver.

Förvaltning och jakt på säl i Sverige (Youtube)

Max Vretborn, Havs- och vattenmyndigheten, berättar om projektet Ekosystembaserad havsförvaltning (EBHF) av säl och skarv. 

Lärdomar från en ekosystembaserad förvaltning i praktiken (Youtube)

Vad kan vi lära oss av vår Östersjögranne?

Hur fungerar skarv och sälförvaltningen i Finland? Och vad är aktuellt framöver? Madeleine Nyman från Naturinstitutet (LUKE) i Finland berättar mer och pratar också om hur samarbetet mellan Sverige och Finland kan utvecklas.

Säl- och skarvförvaltning i Finland (Youtube)

Jörgen Hermansson, tillförordnad jaktchef på Finlands Viltcentral på det regionala kontoret i egentliga Finland, ger ett inspel om praktisk säl- och skarvförvaltningen i Finland.

Praktisk säl- och skarvförvaltning i Finland (Youtube)