Frisk luft

Granskad: ‎den ‎20‎ ‎mars‎ ‎2024

Fler åtgärder krävs för att sänka nuvarande halter i luften för att skydda såväl människors hälsa som miljön. Det gäller framför allt halterna av kvävedioxid, ozon, bens(a)pyren, samt partiklar, både små partiklar (PM 2,5) och grova partiklar (PM10).

Vetenskapen visar att negativa hälsoeffekter är både kraftigare och ses vid lägre halter än vad som tidigare beräknats. Därför är nya nivåer för de preciseringar som förtydligar miljökvalitetsmålet nödvändiga. Naturvårdsverket föreslår att preciseringarna skärps för PM2,5, PM10, ozon och kvävedioxid utifrån framtagen kunskap och att WHO tagit fram skärpta riktlinjer. WHO:s nya riktvärden är framtagna genom systematisk genomgång av det samlade vetenskapliga underlaget som visat tydligt att flera luftföroreningar är betydligt farligare för hälsan än vad man tidigare trott.

Medelvärdet av PM2,5 (små partiklar) i gatumiljö har haft en nedåtgående trend mellan år 2011 och 2020
Halter av PM2,5 i gatumiljö (årsmedelvärden). PM2,5 presenteras i mikrogram/m3 för större svenska städer. Med detta avses mellan 2006 och 2015 på sju mätplatser i Göteborg, Malmö och Stockholm och sedan 2015 på 13 mätplatser i Burlöv, Göteborg, Malmö, Stockholm, Umeå och Uppsala. Årsmedelvärdet sjönk från 2019 till 2020. Källa: Naturvårdsverket.

WHO:s skärpning av riktlinjerna visar tydligt att såväl EU:s gränsvärden som de svenska miljökvalitetsnormerna och miljömålen inte är tillräckliga för att skydda människors hälsa från flera viktiga föroreningar. Riktlinjerna kommer även att vara centrala för EU:s pågående översyn av luftkvalitetsdirektiven och därmed även nivån för miljökvalitetsnormerna inom EU och Sverige.

Halterna av både kvävedioxid och små partiklar visar en nedåtgående trend sedan mätningarna inleddes. Årsmedelvärdet för kvävedioxid har i snitt minskat med 4 procent per år sedan 2011. Minskningen av NO2 mellan 2019 och 2020 kan delvis vara en tillfällig pandemieffekt.

Även om Sverige fortfarande har lokala problem med höga halter av kvävedioxid och partiklar är halterna av luftföroreningar förhållandevis låga jämfört med flera andra EU-länder. EU-regleringar för bränslekvalitet, standarder för fordon och miljölagstiftning inom industri- och energisektorn påverkar halterna, liksom trafikintensitet, användningen av dubbdäck samt hur bebyggelsen utvecklas.

Kväveoxider bildas vid all typ av förbränning. En stor del av utsläppen kommer från trafiken. För de små partiklarna är avgaser från trafik, industriutsläpp, småskalig vedeldning och annan förbränning viktiga källor. Partikelutsläppen transporteras i stor utsträckning till Sverige från kontinenten och är därför högre i södra Sverige än i norra Sverige.

Miljökvalitetsnormerna inom luftkvalitetsdirektivet tillsammans med den svenska luftkvalitetslagstiftningen har varit mycket viktiga styrmedel för att få ner halterna på framför allt lokal nivå. Där utsätts människor för de högsta halterna.

Det är viktigt att Sverige fortsätter att ta en aktiv roll i att driva på arbetet med revideringarna av luftkvalitetsdirektivet och Göteborgsprotokollet. Det reviderade EU-direktivet om nationella utsläppstak för luftföroreningar (”takdirektivet”) från 2016 har lagt grunden för att minska utsläppen av bland annat partiklar, kväveoxider och flyktiga organiska ämnen. Sverige arbetar aktivt i EU och internationella forum som Arktiska rådet, HELCOM och IMO för att minska utsläppen av sot och kväveoxider från sjöfarten.

Ofta finns samverkanseffekter mellan åtgärder med klimatnytta och åtgärder mot luftföroreningar, såsom satsningar på biogas inom Klimatklivet. Biogas är ett alternativt bränsle som ger minskad klimatpåverkan och ofta lägre utsläpp av övriga luftföroreningar. Även planering för attraktiva städer med hög transporteffektivitet, infrastrukturåtgärder, byte av trafikslag, effektivare fordon och energieffektivt framförande av dessa liksom eldrift har haft stor betydelse för miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan och Frisk luft.

Andra åtgärder, såsom byte till vissa biobränslen, har inte samma positiva samverkande effekt. Vissa åtgärder inom omställningsarbetet kan till och med motverka Frisk luft-målet. Till exempel byte till fast biobränsle från fossila bränslen. Det är fortsatt viktigt att ställa om till fossilfria bränslen, men också att åtgärderna kompletteras med reningsutrustning för att minimera luftföroreningarna, särskilt från kväveoxider, men även partiklar.

Användningen av dubbdäck ger upphov till hälsofarliga slitagepartiklar och stora kostnader för samhället på grund av slitage på vägarna. Slitagepartiklarna gör det svårt att uppfylla miljökvalitetsmålets precisering om grova partiklar. Därför är det också angeläget med fortsatta åtgärder för att minimera uppkomsten av slitagepartiklar från dubbdäck.

Forskning har varit ett mycket viktigt stöd för policyutvecklingen på luftområdet internationellt, inom EU och nationellt. Behovet av forskning kvarstår framöver.

Förutsättningarna för att nå målet till 2030

För att klara miljökvalitetsmålets preciseringar krävs ytterligare åtgärder för att sänka halterna, framför allt av partiklar, både små partiklar (PM2,5) och grova partiklar (PM10), kvävedioxid, ozon samt bens(a)pyren.

Utvecklingen efter 2030

Revideringar i Göteborgsprotokollet och luftkvalitetsdirektivet kommer troligtvis att leda till ett ökat behov av åtgärder i Sverige och Europa. Kommande åtgärder med anledning av klimatomställningsarbetet och elektrifieringen kommer att innebära fördelar i arbetet med Frisk luft, men även utmaningar som behöver hanteras (se nedan). Behov av fortsatt forskning kommer också att kvarstå.

Förändringar av insatser

Lägre halter i preciseringarna än i dag kommer att kräva ytterligare och starkare åtgärder för att nå det övergripande miljökvalitetsmålet Frisk luft. Klimatomställningsarbetet och elektrifieringen kommer förmodligen innebära att användningen av flytande och fast biobränsle ökar, liksom behovet av planerbar kraft. Båda dessa ökningar kan innebära att det behövs kompensatoriska åtgärder för att nå målet Frisk luft.

Läs mer