Når vi etappmålen?

Granskad: ‎den ‎21‎ ‎december‎ ‎2023

Etappmålen är tidsatta mål som pekar ut viktiga steg i den samhällsomställning som krävs för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Etappmålen ska beslutas inom prioriterade områden där insatser bedöms vara mest angelägna. De kan också på nationell nivå motsvara mål som beslutats inom EU eller genom internationella överenskommelser.

Etappmålen fastställs som huvudregel av regeringen. Etappmål av stor vikt eller komplexitet kan även beslutas av riksdagen – detta är fallet för de klimatrelaterade etappmålen som ska nås till 2030, 2040 respektive 2045 och som följs upp inom det klimatpolitiska ramverket.

Bland de etappmål vars målår har passerats är det ungefär hälften som bedömts ha uppnåtts i tid.

På webbplatsen Sveriges miljömål finns en beskrivning av alla aktuella etappmål och information om uppföljningen, som görs av ett antal olika myndigheter med ansvar i miljömålssystemet.

Etappmålen (sverigesmiljomal.se)

Illustration av ett par fötter som går på stenar i vatten

Nya etappmål behövs inom särskilt viktiga områden

Naturvårdsverket föreslog 2019 i den förra fördjupade utvärderingen av miljömålen1 att systemet med etappmål borde byggas ut för att visa vägen och ge en tydligare styrning av arbetet för att nå miljömålen. Då lämnades också förslag till nya etappmål och områden där etappmål skulle behöva utredas. Sedan dess har regeringen beslutat om flera nya etappmål, bland annat inom avfallsområdet.

Under de fyra år som gått sedan den förra fördjupade utvärderingen har regeringen mottagit ett stort antal förslag på tänkbara nya etappmål. Till exempel har Miljömålsrådet föreslagit nya etappmål i sin årsrapport till regeringen 2021. Naturvårdsverket, andra myndigheter med ansvar för miljömålen och offentliga utredningar har också föreslagit nya etappmål i olika redovisningar till regeringen.

Naturvårdsverket bedömer fortsatt att etappmålsystemet behöver utvecklas och nya etappmål beslutas, men med noga övervägande av balans och prioritet i etappmålssystemet. Generellt går utvecklingen i miljömålsuppföljningen mot förenkling och effektivisering av uppföljningen för att frigöra resurser till det framåtsyftande arbetet med styrmedel och åtgärder. Därför är det viktigt att nya etappmål är genomtänkt formulerade och uppföljningsbara.

Naturvårdsverket bedömer att nya etappmål bör prioriteras inom områden som är särskilt viktiga för att nå miljömålen, där utvecklingen i miljön är negativ och där det i dag saknas etappmål. Ett sådant område är ekosystemens återhämtning och den biologiska mångfalden. Inom detta område saknas idag etappmål, trots att området är av mycket stor betydelse för förutsättningarna att nå generationsmålet och många av miljökvalitetsmålen. Ekosystemens funktion och återhämtning är också avgörande för samhällets förmåga att hantera ett klimat i förändring och för att säkra för samhället viktiga ekosystemtjänster, såsom kolbindning, vattenrening, reglering av näringsämnen med mera.

Miljömålsrådet lämnade i sin årsrapport 2021 förslag på flera etappmål inom området grön infrastruktur:

  • Etappmål om hyggesfritt skogsbruk.
  • Etappmål om ekologisk funktionalitet i slättbygd.
  • Etappmål om restaurerad eller återskapad grön infrastruktur i anslutning till bebyggelse, natura 2000-områden och värdetrakter.
  • Etappmål om hur grön infrastruktur ska beaktas i beslut och planer som rör mark- och vattenanvändning.
  • Naturvårdsverket bedömer att regeringen bör besluta om etappmål i linje med dessa förslag.

Etappmålens utformning är viktig

Etappmålen ska formuleras utifrån vissa kriterier – de ska bland annat vara ambitiösa, men möjliga att nå, kunna kopplas till styrmedel och åtgärder, identifiera en önskad samhällsomställning och vara tidsetapper på vägen mot att uppnå förutsättningarna för att nå ett eller flera miljökvalitetsmål.

Befintliga etappmål följer inte alltid de kriterier som finns. En annan utmaning är att uppföljningen inte alltid ger svar på hur utvecklingen mot målet faktiskt ser ut. Det är inte heller alltid tydligt om etappmålen åtföljs av styrmedel och åtgärder i rimlig grad, eftersom det inte finns tydliga kriterier för hur detta ska bedömas. Nya etappmål behöver därför formuleras med omsorg och på ett sådant sätt att de går att följa upp på ett effektivt sätt.

Utsikt över vacker by med hus, skog, vatten, våtmark och åkermark. Höga Kusten, Häggvik, Ångermanland.