Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023

Pojkar på äventyr i skog med fallna träd och bäck. Risvedens naturreservat, Västergötland

Den fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål visar att flera områden har utvecklats positivt sedan den utvärdering som gjordes 2019. Men vi har fortfarande långt kvar till att nå de flesta av miljömålen.

Den fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål 2023 är den sjätte i sitt slag sedan riksdagen beslutade om miljömålen år 1999. Den är en del i en systematisk och regelbunden uppföljning av miljöpolitiken och tillståndet i den svenska miljön. Den fördjupade utvärderingen ska redogöra för förutsättningarna att nå miljömålen och utgöra ett aktuellt kunskapsunderlag för regeringens politik och prioriteringar. Även andra aktörer kan hämta stöd och underlag för sitt miljöarbete i redovisningen.

Den fördjupade utvärderingen innehåller övergripande slutsatser om tillståndet i miljön och en översiktlig redovisning av utvecklingen för generationsmålet och de 16 miljökvalitetsmålen.

Seminarium om Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023 (youtube.com)

Insatser för miljön ger resultat

Insatser för miljön, både nationellt och genom överenskommelser inom EU och internationellt samarbete, ger resultat. Det är en viktig lärdom att ha med i det fortsatta miljöarbetet.
Illustration kapitel 1

Klimatförändringarna påverkar möjligheterna att nå mål

Klimatförändringarna bedöms få en betydande påverkan på såväl den svenska naturmiljön som samhället i stort.
Illustration av en ren, fästingar och människor utanför ett tält vid en fjällsjö

Sverige behöver agera proaktivt inom EU

Miljöutmaningarna är till stor del gränsöverskridande. Många av Sveriges miljöproblem kan inte enbart lösas inom landet, utan kräver samverkan med andra länder.
Illustration kapitel 3

Den biologiska mångfalden utarmas

I början av 2023 överlämnade Naturvårdsverket den senaste fördjupade utvärderingen av våra nationella miljömål till regeringen. Den innehåller analys av nuläget och förslag på åtgärder för de olika målområdena, av vilka biologisk mångfald är ett.
Illustration av en fågel på en björkgren, ett landskap med traktor, en cyklist och ett rådjur i bakgrunden

Det behövs en helhetssyn på vatten i landskapet

I förvaltningen av våra vatten behöver vattnets kretslopp vara utgångspunkten. Det behövs ett helhetsperspektiv eftersom vattnet rör sig i landskapet oberoende av de administrativa gränser vi skapar.
Illustration av en sjö med en padda, en fågel och två fiskare

Landsbygden är avgörande för den gröna omställningen

Sveriges landsbygder spelar en viktig roll i utvecklingen mot en cirkulär, biobaserad och fossilfri ekonomi och hållbart nyttjande av naturresurserna.
Illustration kapitel 6

Miljöarbete är en drivkraft för bättre folkhälsa

Kopplingarna mellan miljöfaktorer och hälsa är många och väl kända. Bostaden, boendemiljön, transporter, produktion och konsumtion av varor är exempel på områden som tydligt knyter an till både miljö och hälsa.
Illustration kapitel 7

En resurseffektiv cirkulär ekonomi är avgörande

Vi behöver ställa om till ett resurseffektivt och giftfritt samhälle där vi använder resurser effektivt i cirkulära flöden och där vi hushåller med energi, jungfruliga material, mark och vatten.
Illustration kapitel 8
Rapport

Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023

Här kan du ladda ner hela rapporten som ett pdf-dokument.

Till rapporten
Två barn i skogen

Underlagsrapporter till den fördjupade utvärderingen

Här hittar du alla rapporter som utgjort underlag till den fördjupade utvärderingen av miljömålen 2023.

Underlagsrapporter