Styrmedel

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎februari‎ ‎2024

Styrmedel är verktyg som staten kan använda för att påverka olika aktörers agerande i en riktning för att uppnå specifika samhällsmål.

Inom miljöpolitiken används styrmedel för att få individer och företag att ta större hänsyn till de oavsiktliga effekter, även kallade externa effekter, som deras val orsakar.

Måste vi styras?

Varken som privatpersoner, företag, myndigheter eller frivilligorganisationer handlar vi alltid konsekvent och logiskt till skydd för miljön eller med hänsyn till andra aktörer som drabbas.  En förklaring är att priserna på varor sällan återspeglar den samhällsekonomiska kostnaden av att producera eller nyttja resursen. Det gör att man i priset på varan inte ser vad det verkligen kostar att producera eller konsumera den. En följd av detta är att det produceras för mycket utsläpp jämfört med vad som vore samhällsekonomiskt optimalt och att naturresurser ofta överutnyttjas. Därför utvecklar staten olika typer av styrning för att påverka olika aktörers handlingar i en mer hållbar riktning. 

Styrmedel och miljömål

Inom miljöpolitiken handlar arbetet med styrmedel om att Sverige ska kunna nå de nationella miljömål som riksdagen beslutat om. Sverige ska också genomföra sina åtaganden i internationella miljöavtal, till exempel om klimat och biologisk mångfald. Styrmedel ger incitament till olika aktörer (till exempel privatpersoner eller företag) att ändra sitt agerande i en viss riktning. Det förändrade agerandet ger i sin tur – om styrmedlet fungerar som det är tänkt – effekter som gör att samhället rör sig i riktning mot de politiska målen.

För att nå miljömålen krävs stora förändringar av våra produktions- och konsumtionsmönster. Om samhället inte driver på den utvecklingen, kommer vi sannolikt inte att nå målen inom rimlig tid.

Naturvårdsverkets roll

Naturvårdsverkets uppgift är att utveckla, genomföra och följa upp miljöpolitiska beslut och att utvärdera arbetet för en bättre miljö.  I det ingår  att föreslå och utvärdera styrmedel av olika slag. Det kan handla om ekonomiska eller juridiska styrmedel men också om styrmedel i form av information.

Även andra myndigheter arbetar med styrmedel i miljöarbetet, till exempel Energimyndigheten, Boverket, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Kemikalieinspektionen.

Mer information